EK-plán opatření kvůli BSE snižující produkci hovězího

EK prijala plán opatrení kvuli BSE snižující produkci hovezího

Evropská komise dnes schválila sedmibodový nouzový plán, který má zvrátit propad trhu s hovezím uvnitr EU zpusobený výskytem takzvané nemoci šílených krav. Plán posiluje prírodní zemedelství a má do budoucna snížit produkci hovezího v EU. Návrh, jímž se bude 26. února zabývat zemedelský výbor, snižuje limity chovu hovezího, pri jejichž dodržení mohou farmári žádat o zvláštní príspevky. Státum EU též umožnuje výber, zda maso dobytka nad 30 mesícu znicí ci uskladní. Pro nárok na takzvaný zvláštní hovezí príspevek zavádí plán povinný maximální limit 90 kusu ve stáde.

Clenské státy mohly dosud tuto mez odmítnout ci upravit, nyní to už možné nebude. Snižuje se také pocet zvírat na hektar pastvin. Ted lze ješte žádat príspevek u stád dodržujících limit dvou chovných jednotek na hektar, plán ale zavádí hranici 1,8 jednotky. Státy EU se také budou moci rozhodnout, zda hovezí poraženého dobytka nad 30 mesícu, které není urceno pro trh, znicí nebo uskladní. Príspevky na chov býku se budou nove priznávat individuálne.Plán usiluje o snížení produkce hovezího krome jiného i redukcí poctu chovných krav ve stádech. Napríšte by meli mít farmári nárok na príspevek jen u stád, kde je aspon 20 procent a nejvíc 40 procent jalovic. Tím se sníží pocet chovných krav, základu chovu masných telat. Biologické zemedelství by se melo rozšírit i na krmné plodiny jako jetel.

Pád cen v zemích EU se liší. V Nemecku ciní od prosince 39,3 procenta, v Nizozemsku 34,4 procenta, v Rakousku 26 procent. Naopak ve Švédsku, kde se zatím nákaza nevyskytla, klesly ceny hovezího jen o 2,4 procenta, ve Velké Británii o 3,8 procenta. Zlikvidováno bylo zatím podle údaju komise 112.904 kusu dobytka, asi polovina z toho ve Francii.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info