Juncker: Do EU vstoupíte první

Od naší zvláštní zpravodajky v Lucembursku

Julie Hrstková

Problémy, ale i příležitosti s sebou přinese rozšíření Evropské unie. Různé aspekty tohoto procesu byly včera hlavním námětem setkání premiérů ČR a Lucemburska, Miloše Zemana a Jeana-Clauda Junckera. "Česká republika dosáhla skvělých úspěchů a za normálních okolností by ji to řadilo do první skupiny kandidátských zemí," uvedl po setkání Juncker. Oněmi "normálními okolnostmi" měl na mysli zachování skupin uchazečských zemí, které však bylo zrušeno. Dodal, že kandidáti budou posuzováni podle zásluh. "Česká republika se bát nemusí. Snaha i aktivity jsou velmi četné, takže lze očekávat, že ČR bude mezi prvními zeměmi a že její občané se budou moci zúčastnit voleb do Evropského parlamentu v červnu roku 2004," uvedl dále.

Vzájemné obchodní vztahy mezi oběma zeměmi nabyly v posledních třech letech na intenzitě: Počet tamějších podniků, působících v ČR, je dnes třikrát vyšší a lucemburský kapitál je na desátém místě v objemu přímých zahraničních investic. Dobré ekonomické vztahy dokazuje i fakt, že Lucembursko přispívá na projekt restrukturalizace českého ocelářství.

Zeman včera pozval jednu z největších světových firem v tomto oboru, nadnárodní společnost Arbed, aby přijela zmapovat možnosti investic do českého hutnictví, zejména v případě "tří velkých podniků na severní Moravě".

Český premiér jednal i s představiteli bankovní skupiny KBC, která je majoritním vlastníkem ČSOB. Zeman prosazoval silnější podporu zahraničních investorů či možnost rozšířit úvěrový rámec i o úspěšné české podniky. Jednalo se rovněž i o zárukách státu pro ČSOB za převzetí banky IPB. "Zdůraznil jsem představitelům KBC, že pokud jsou dobří hospodáři, pokusí se vydobýt všechna bonitní aktiva, která byla způsobem, hraničícím s ekonomickou kriminalitou, vyvezena," řekl při této příležitosti český premiér.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info