Větší unie bude prospívat USA

V červnu má být přijat přesný časový plán rozšíření EU

Jaroslav Lenert

Značný prospěch budou mít Spojené státy z rozšíření Evropské unie o nové členy. Americké odborníky o tom přesvědčovala švédská ministryně zahraničních věcí Anna Lindhová, jejíž země nyní unii předsedá, ve své nedávné přednášce v jednom z nejdůležitějších pracovišť země, Středisku pro mezinárodní a strategické studie. Její názor je oficiálním stanoviskem Bruselu - o to vážnějším, že o vztahu transatlantických vazeb a rozšíření se příliš nediskutuje.

Lindhová upozornila na nutnost reagovat okamžitě na rychlost změn současného světa. "Kdyby někdo v roce 1984 řekl, že zanedlouho budou Slovinsko, Estonsko, Slovensko a devět jiných států vyjednávat o přistoupení k Evropské unii, byl by samozřejmě považován za výjimečně naivního člověka," připomněla ještě nedávnou minulost. Rozšíření EU je pro ni "historickou šancí definitivně ukončit rozdělení Evropy".

Podle Lindhové povede sjednocení kontinentu k zajištění demokracie v jeho střední a východní části, z čehož budou mít užitek mimo jiné i USA: "Přítomnost vaší země v Evropě je klíčová. Nyní však může být založena více na využívání jednotlivých možností, než na smlouvách," řekla ministryně. Podle ní bude také vybudování jednotné evropské obrany znamenat značné ulehčení pro americkou armádu, jelikož ta bude moci být efektivněji nasazována při mírových akcích jinde ve světě. Lindhová zároveň Spojené státy ujistila, že se nikdo nesnaží nahradit NATO, naopak všem účastníkům této iniciativy jde o posílení transatlantických vazeb.

Také širší vnitřní trh EU s téměř půl miliardou obyvatel bude výhodný pro americké firmy, jelikož se budou pohybovat v jednotném ekonomickém prostředí, v němž budou platit stejná pravidla. "To umožní americkým výrobcům a poskytovatelům služeb zapojení do výkonnějšího systému než doposud," uvedla Lindhová. Právě Spojené státy jsou cílem, který se nyní snaží země unie dohnat. Evropská komise proto minulý měsíc schválila plán na zvýšení konkurenceschopnosti, obsahující hlavně požadavky rychlé liberalizace trhu a rozvoj nových technologií. "Bude vytvořen největší vnitřní trh na světě. To znamená zkvalitnění hospodářské soutěže, a tím i větší výhody pro spotřebitele," dodala Lindhová.

Za největší problémy, spojené s rozšiřováním unie, označila "například polské zemědělství a boj s korupcí v některých kandidátských zemích". Přesto se podle ní vyvíjí jednání příznivě a vyjádřila naději, že "červnový summit EU v Göteborgu stanoví přesný časový plán rozšíření unie". To však záleží na několika faktorech, z nichž některé sama unie nemůže ovlivnit. Jedná se hlavně o adaptaci na pravidla jednotného trhu, přejímání a uplatňování acquis communautaire a vytvoření konkurenceschopné tržní ekonomiky.

Nezanedbatelná není ani lepší bezpečnost všech občanů unie v důsledku rozšíření, a je jedno, zda se jedná o obyvatele nových či starých členských zemí. "Dnešní hrozby - zločin, terorismus, drogy či znečištění životního prostředí - neznají hranice. Překročí Baltské moře či Atlantik stejně jednoduše jako telefonní hovor. Můžeme jim čelit pouze spojenými silami, a to za pomoci partnerů, mezi nimiž hlavní místo zaujímají Spojené státy," apelovala na užší bezpečnostní spolupráci Lindhová. Podle ní je závěr jednoduchý - na rozšíření vydělají všichni, tedy i USA.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info