Očkování před kulhavkou příliš nechrání

Přes drastické a nemilosrdné vybíjení tisíců dosud zdravých domácích zvířat, která měla smůlu, že se ocitla v okruhu pěti kilometrů od ohniska slintavky a kulhavky, tato epidemie nepolevuje. Kromě Francie a Nizozemska je od včerejška Dánsko třetí zemí na kontinentě, kde je podezření, že se tam tato nemoc objevila. Vláda proto zakázala vývoz masa.

Britská vláda, jejíž dosavadní kroky pohromu živočišné výroby nezastavily, uvažuje o očkování hospodářského zvířectva. Naznačil to včera britský premiér Tony Blair, který ovšem přiznal, že jde spíše o "možné řešení v budoucnosti". Již v neděli si povolení k vakcinaci dobytka proti slintavce a kulhavce od Evropské komise vyžádalo Nizozemsko a bylo mu vyhověno.

Podle některých odborníků však očkování není naprosto spolehlivou ochranou proti nejnakažlivější dobytčí chorobě. Jak včera uvedl veterinář profesor Joe Quinn, především slintavku a kulhavku přenáší sedm hlavních skupin virů, které mají ještě asi 60 až 70 podskupin. Proto je tak obtížné diagnostikovat, o který druh této nemoci jde. Aplikace účinné vakcíny by vyžadovala rozsáhlý výzkum a výsledek by nemusel být zaručený. Očkování přitom posiluje imunitní systém dobytčat jen asi na šest až dvanáct měsíců. Přiznal, že "i nové vakcíny nejsou odpovědí, neboť starý problém rozsahu a trvání imunity dosud přináší spíše zklamání". Stáda by tudíž musela být očkována dvakrát do roka, a to za obrovských nákladů s leckdy pochybným efektem. Navíc vakcína pomůže vytvořit protilátky až za deset až čtrnáct dní. Pokud je dobytče v této době napadeno virem slintavky a kulhavky, nemá ještě žádné obranné látky. To byl také důvod, proč stálý veterinární výbor Evropské unie už v roce 1992 nedoporučil očkování dobytka proti nákaze. Kvůli tomuto rozhodnutí farmaceutické společnosti omezily výrobu vakcíny a nyní by ji i přes velkou poptávku nestačily včas dodat na trh.

Dosud není jasné, jak se vlastně slintavka a kulhavka objevila v Británii. Detektivní zkoumání, odkud byl virus, bleskově se šířící vzduchem, na ostrovy zavlečen, zveřejnil včera list The Times. Epidemii údajně zavinila čínská restaurace v hrabství Northumberland, která ilegálně dovezla maso z Asie a nakažené zbytky jídel prodávala místní farmě pro krmení dobytka. Z ní tato choroba pronikala do dalších částí země. Francouzské úřady zase zjistily, že druhá nákaza stáda v departementu Seine-et-Marne byla zavlečena do země ilegálním dovozem ovcí z Irska.

Odhalovat příčiny a cesty šíření slintavky a kulhavky a doporučit vhodnou terapii pro všechny země Evropské unie je hlavním úkolem stálého veterinárního výboru EU. Ten však včera k citlivé otázce preventivního očkování hospodářského zvířectva nezaujal žádné jednoznačné stanovisko. Omezil se pouze na to, že do 19. dubna prodloužil zákaz vývozu živého dobytka a tepelně nezpracovaných živočišných a mléčných výrobků z Británie.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info