Přízemní mrazíky ještě potrápí

Přestože odpolední teploty jsou nyní kolem dvaceti stupňů a chodíme letně oblečeni, ráno na některých místech mrzne. Teplotní rozdíly ráno - odpoledne jsou tak až 22 st. Zahrádkáři ve výše položených místech by měli proto ještě s výsadbou okurek nebo rajských počkat pár dní. "V pondělí ráno naměřili ve Vatíně v okrese Ždár nad Sázavou a ve Varnsdorfu minus dva stupně a pod nulou bylo i na některých jiných místech v republice," řekl v pondělí Vladimír Seifert z Českého hydrometeorologického ústavu v Praze. Podle něj i v dalších dnech bude jasno až polojasno, ale ranní teploty stále budou nízké, protože k nám bude proudit arktický vzduch ze severu. Nelze tedy vyloučit ani další ranní mrazíky. Ve středu má být ráno 6 až 2, odpoledne 17 až 21. Ve čtvrtek už denní teploty vystoupí na 21 až 24 st. "Modely na víkend se zatím různí. Očekáváme však jasno až polojasno, na severovýchodě přeháňky. V průběhu neděle nebo z neděle na pondělí by se mělo zatáhnout a pršet," řekl Seifert s tím, že teploty postupně budou stoupat až na denních 25 stupňů. Tyto teploty by se pak měly udržet až do konce května.

Od 1. do 10. června se očekává polojasno, postupně oblačno, občas se srážkami. "Mohl by se i přihlásit Medard (8. června), k němuž se váže lidová pranostika Medardova kápě čtyřicet dní kape. V noci bude 13 až 7, přes den 15 až 21 st., zpočátku dekády 25 st.

Od 11. do 20. června má být většinou oblačno, občas srážky, přechodně polojasno. V noci 14 až 8, přes den 16 až 22, v místech se zmenšenou oblačností až 25 st.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info