Bratislava "předehnala" ČR v počtu uzavřených kapitol s unií

Po nedávném předběžném uzavření dalších čtyř kapitol z celkového počtu 29 se slovenská bilance "hotových" kapitol vyšplhala na 16, čím se země dostala mezi nejpokročilejší zájemce o vstup do Evropské unie, dokonce před Českou republiku a Polsko. Ačkoliv má však Bratislava hotovu o jednu kapitolu více než ČR a Polsko, mají tyto země před Slovenskem nesrovnatelný náskok zejména v tom, že mají otevřené i ty nejsložitější kapitoly, v nichž žádají o přechodná období, poznamenává víkendové vydání slovenského listu Pravda. Chléb se podle něj bude "lámat" až při budoucích jednáních, které rozhodnou o době vstupu i kvalitě budoucího postavení v unii.

Český státní tajemník Pavel Telička reagoval na slovenský úspěch klidně a s humorem. Řekl, že ho Slovensku přeje, a rovněž usoudil, že na poměru počtu uzavřených kapitol v té či oné fázi letošních rozhovorů málo záleží. "Jednání letos nekončí a nebude končit ani v polovině příštího roku", uvedl český vyjednávač pro vstup do unie.

Kdyby ČR v pátek "stihla" s EU jednat, uzavřela by kapitolu Sociální politika a zaměstnanost a možná i Životní prostředí, což by zvýšilo její počet uzavřených kapitol na 16 či 17. Polsko pak očekávalo bilanci 16 kapitol. Páteční kolo však bylo odloženo, neboť patnáctka nestačila zpracovat všechny společné pozice ke kapitolám, o kterých chtělo předsedající Švédsko v této fázi jednat.

Závodní pole rozšiřovací "regaty" se v poslední době vzácně vyrovnává - rozdíl mezi Slovinskem a Estonskem (18 kapitol) a Lotyšskem (14) je teď relativně zanedbatelný. Diplomaté EU si pochvalují dobré uplatnění "doháněcího" principu, zatímco činitelé některých kandidátských zemí, jež začaly jednat dříve, si stěžují, že je uplatňován na úkor "diferenciace".

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info