Co my můžeme říci na 69. zasedání OIE?

Mezinárodnímu úřadu pro nákazy (OIE - Office international des épizooties) má naše republika a naše veterinární správa hodně co říci, neboť Československo bylo jednak zakládajícím členem této organizace, jednak se můžeme pochlubit systém našeho veterinárního dozoru a velmi dobrou nákazovou situací.

Stručně historie a poslání - OIE byla založena 28 státy (včetně bývalé ČSR) dne 25. ledna1924. Nyní má OIE celkem 157 členů. Do pokladny tohoto úřadu odvádějí podle své velkosti a síly své ekonomiky jednotliví členové příspěvek, naše republika ročně asi16 000 dolarů. Poslání OIE - shromažďovat a šířit informace o výskytu nákaz ve světě, stanovovat standardy a harmonizovat nákazové požadavky z hlediska bezpečnosti obchodu se zvířaty a jejich produkty a koordinovat sledování nákaz na mezinárodní úrovni. To znamená, že i navrhuje opatření k jejich zdolávání. V poslední době sílí hlasy, které žádají, aby OIE rozšířila své aktivity i do oblasti welfare, neboli pohody zvířat, jako nedílné součásti jejich zdraví. Tento požadavek zazněl například na zasedání pro Evropu, které se konalo v loňském roce v Jeruzalémě.

Kromě normální rutinní práce OIE organizuje každoročně generální zasedání v Paříži, aby řešila zásadní veterinární problémy, které sužují svět. Letos se již toto 69. generální zasedání OIE koná v týdnu od 27. 5. do 1. 6., a jedním z hlavních dvou bodů bude hodnocení nebezpečných nákaz zvířat a jejich vliv na zdraví lidí a obchod. Půjde hlavně o epizootii slintavky a kulhavky ve Velké Británii a bude se řešit další postup. Druhý bod pak bude o tom, jak se daří veterinárním službám spolupracovat s médii a prezentovat svou práci široké veřejnosti.

Podle Josefa Holejšovského, šéfa Státní veterinární správy ČR, který by se měl jako oficiální akreditovaný delegát tohoto zasedání účastnit, bude zřejmě OIE projednávat podmínky pro možnou vakcinaci proti slintavce a kulhavce, zvířat v zoologických zahradách, aniž by země ztratila statut prosté země, bez vakcinace. To znamená, že se bude jednat o změně některých ustanovení článku o slintavce a kulhavce v Kódu zdraví zvířat tak, aby byla umožněna v případě nouze vakcinace ohrožených a geneticky vzácných živočišných druhů, aniž by byl změněn udělený status příslušné země ve vztahu ke slintavce a kulhavce. (Kód zdraví zvířat, neboli Animal Health Codex je soubor norem, kde se předepisují garance pro jednotlivá infekční onemocnění - nákazy, jaké je třeba dodržet při obchodování se zvířaty a jejich produkty).

Naše republika prokazuje, a zejména v poslední době, účinnost a funkčnost státního veterinárního dozoru, obzvláště pokud jde o zmíněnou slintavku a kulhavku, ale i BSE a v neposlední řadě zaznamenává úspěch při tlumení vztekliny. Jistě žhavým tématem bude, podle Josefa Hlolejšovského, i BSE a hodnocení možného rizika jejího výskytu.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR

Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: svs.aquasoft.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info