České zemědělce v EU každoročně čeká 35 miliard Kč

V Bruselu se setkali v uplynulých dnech ministři zemědělství a jednali o podpoře malých farmářů. Zároveň se hovořilo v konkrétních číslech i o podpoře zemědělců přičleňovaných států. Pro Česko by to mělo být ročně 35 miliard korun. Ministři zemědělství se shodli na zjednodušení systému subvencí pro malé farmáře. Oznámila to včera Evropská komise. Na jeho základě by zemědělci, jejichž nárok na platby v rámci společné zemědělské politiky Evropské unie nepřesáhne 1250 eur ročně( 42 750 korun), měli tuto částku dostat přímo bez ohledu na výši a druh své produkce. Nebudou muset podávat řadu různých žádostí o podpory v rámci různých programů.

Nové schéma bude platit od příštího roku a do roku 2005 bude jako pilotní projekt založeno na dobrovolné bázi, státy si tedy budou moci zvolit, zda se jej chtějí zúčastnit. ,Bude-li nový systém fungovat, bude možné uvažovat i o vyšší hranici," řekl komisař pro zemědělství Franz Fischler. Využitelný bude hlavně v Řecku, Španělsku, Itálii, Nizozemsku, Rakousku a Portugalsku, kde méně než 1250 eur dostává přes 20 procent farmářů.

Fischler zkoumá možnosti, jak v dlouhodobém horizontu včlenit systém do části zemědělského rozpočtu unie, týkající se rozvoje venkova. To by znamenalo spolufinancování jednotlivých států. Komise věří, že tento způsob podpory by usnadnil i vstup malých farmářů z nynějších kandidátských zemí, protože by neznamenal další administrativní zátěž.

Jednání o dalším osudu zemědělství, které je dotované všude na světě, se zúčastnil i ministr zemědělství České republiky Jan Fencl. ,Dostal jsem příslib zemědělského komisariátu Evropské unie, že ze společného rozpočtu unie by čeští a moravští zemědělci ode dne vstupu měli každoročně z Bruselu dostávat 35 miliard korun," řekl Fencl. ,Mluvili jsme o jedné miliardě eur, což je zhruba tato částka," dodal. Pokud jde o datum vstupu České republiky, aktuální je rok 1994.

Jednání se zúčastnily i nevládní organizace, za Agrární komoru České republiky její prezident Václav Hlaváček. Uvedl, že pro české zemědělce by byl jakýkoliv odklad jen prohlubováním problémů a rozdílu v podporách, které jsou u nás mnohem menší. "Odpor některých politiků ke vstupu do Evropské unie není na místě, zejména pokud jde o zemědělství," uvedl Hlaváček.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info