Zemědělství loni vydělalo téměř čtyři miliardy

Po mnohaletém propadu dosáhlo v loňském roce české zemědělství souhrnného zisku 3,716 miliardy korun. Vyplývá to ze Zprávy o stavu zemědělství ČR za rok 2000, takzvané Zelené zprávy, kterou včera schválila vláda. Uvedený hospodářský výsledek je podle dokumentu především důsledkem výraznější podpory resortu ze strany státu.

"Celkově činily v roce 2000 výdaje na zemědělství administrované ministerstvem 10, 848 miliardy korun, což představuje ve srovnání s rokem 1999 navýšení o 20,3 procenta," uvádí zpráva. Materiál přitom konstatuje celou řadu dalších pozitivních trendů. Na konci loňského roku bylo ukončeno 97,3 procenta restitučních případů, ceny zemědělských výrobců vzrostly o 9,2 procenta, ve srovnání s předchozím rokem vzrostla plocha ekologicky obhospodařované půdy o 49,8 procenta. Hrubá zemědělská produkce však podle zprávy v loňském roce dále poklesla, meziročně o 4,5 procenta a dosáhla hodnoty 74,3 miliardy korun. Pokračovalo také rozevírání cenových nůžek mezi růstem cen nákladů a růstem cen zemědělských výrobků.

Kladný hospodářský výsledek resortu je ovšem podle některých názorů výrazně zkreslený. Tajemník Asociace soukromého zemědělství ČR Michal Pospíšil například říká, že zisk zemědělství je důsledkem pětimiliardové kompenzace státu za následky loňského sucha. "Nebýt dotací za sucho, jsou v propadu především právnické osoby," konstatoval Pospíšil. Právnické osoby si totiž do svého podvojného účetnictví za rok 2000 zanesly i příjmy za uvedenou kompenzaci, kterou fakticky dostaly až letos.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info