Bylinné produkty mohou být škodlivé
23.07.2001 | ÚZPI
FDA zaslala dopis výrobcům přírodních potravin, ve kterém je seznamuje s novými poznatky o kyselině aristolochové, která může být obsažená v dietetických doplňcích. Současně vyzvala výrobce a distributory, aby přezkoumali své výrobní postupy a zajistili, že produkty na bázi bylin nebudou obsahovat aristolochovou kyselinu.
Podle FDA představuje kyselina aristolochová vážné nebezpečí, které může ohrožovat život. Jde o silný karcinogen a nefrotoxin, který je obsažen především v rostlinách z čeledi Aristolochiaceae. Během posledních několika let bylo zaznamenáno několik případů vážného onemocnění ledvin po konzumaci výrobků obsahujících aristolochovou kyselinu. V Belgii se dává více než 100 případů tohoto onemocnění do souvislosti s konzumací bylinných produktů obsahujících aristolochovou kyselinu. Vždy se prokázalo, že jejím zdrojem byly byliny z výše uvedené čeledi.
FDA v dopise uvádí, že se na zdravotní rizika spojená s konzumací aristolochové kyseliny zaměří další výzkum. Tuto informaci získala ze zemí, kde byly nežádoucí reakce na kyselinu aristolochovou zaznamenány. Jde o varování spotřebitelů.
Food Engineering, 2001, č. 5, s. 31
Další články v kategorii
- Na ochranu přírody jdou miliardy. Smysl to má, opatření fungují, dokázala rozsáhlá studie (29.04.2024)
- Vinařům způsobily mrazy škodu přes dvě miliardy Kč, zánik hrozí většině ovocnářů (29.04.2024)
- Souhrn událostí uplynulých dní – 26. – 28.4. 2024 (29.04.2024)
- Místo dvou lvů jen jeden. Minerálka Magnesia po jedenácti letech mění logo (28.04.2024)