V Hradešicích na Klatovsku chystají ekologickou výtopnu na bioplyn

V České republice vůbec první ekologickou výtopnu na bioplyn, vznikající z organického odpadu, začnou stavět v Hradešicích na Klatovsku. Technologii fermentace zatím využívají pouze čtyři bavorské obce. Bioplyn se bude vyrábět z chlévské mrvy, kejdy, fekálií a močůvky. Ty se budou fermentovat ve speciálním zařízení a poté spalovat v malé tepelné elektrárně poháněné bionaftou z řepkového oleje. Přebytečné teplo z elektrárničky bude vytápět 30 rodinných domků a hospodářských objektů. Dále se teplo použije k sušení sena, elektřina pak k veřejnému osvětlení.

Celková investice 20 miliónů korun se podle starosty Františka Balíčka určitě vyplatí. Zavedení plynu odbočkou z deset kilometrů vzdáleného potrubí by podle něj bylo vzhledem k neustálému zdražování plynu příliš nákladné. Navíc by obec musela ještě vybudovat čistírnu odpadních vod. Kvůli ekologické stavbě již Hradešice požádali o dotaci Státní fond životního prostředí a fondy Phare.

"Zatím jsme z programu Phare dostali dotaci čtyři tisíce eur na vypracování studie proveditelnosti. Ta má být hotova do října. V případě kladného vyjádření odborníků by Phare přispělo na náklady asi ze 70 procent. Zájem o pilotní projekt má však také Ministerstvo životního prostředí. Angažují se i české firmy, které by rády dodaly technologii," uvedl Balíček.

Podle předběžných plánů by mikroregion v rámci projektu měl ušetřit na budování čistírny odpadních vod, získal by vlastní zdroj plynu a vyrobenou elektřinu by využíval například na veřejné osvětlení nebo by ji prodával distribuční společnosti.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info