Kvalita vod v tuzemsku roste

Znečištění obsažené v odpadních vodách vypouštěných do povrchových vod se vloni proti roku 1999 významně snížilo podle jednotlivých ukazatelů o 1,6 až 14 procent. To v praxi představuje o 12 167 tun škodlivin méně. Jedinou výjimkou byly rozpuštěné anorganické soli, u nichž došlo k nárůstu o 11 procent. Vyplývá to z údajů Ministerstva životního prostředí.

K významnému poklesu došlo díky novým či rekonstruovaným čistírnám odpadních vod. Podle tohoto zdroje se vloni veřejné kanalizace na celkovém množství odpadních vod podílely 48,9 procenta. Mírný růst v komunální sféře tak kompenzuje snižující se znečištění v průmyslu. Obecně ale platí, že produkce znečištění vod z tzv. bodových zdrojů, tedy obcí, průmyslových a zemědělských závodů, stagnuje. Tento trend se očekává i v dalších letech.

Stát prostřednictvím programů Ministerstva zemědělství vloni rozvoj vodohospodářské infrastruktury podpořil 1,4 miliardy Kč. Za posledních sedm let to bylo absolutně nejméně. Dalších 1,1 miliardy Kč šlo do této oblasti ze Státního fondu životního prostředí.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info