Konflikt mezi skladovateli obilí a státem je zažehnán

Ke společnému stanovisku ohledně podmínek skladování obilí pro stát nejspíše dojdou na připravované schůzce ve čtvrtek 20. srpna zástupci Českomoravského sdružení organizací ZZN (ČMSO ZZN) a Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF). Po jednání obou stran to v rozhovoru pro Agris uvedl ředitel SZIF Jan Hőck.

Na společném shromáždění skladovatelů a představenstva ČMSO ZZN, které se konalo v Praze dne 3. srpna, se totiž podle oficiálního prohlášení "shodli shromáždění zástupci se na nepřijatelnosti vyhlášených podmínek SZIF pro skladující subjekty, především v cenách na úhradu činností souvisejících s příjmem a naskladněním, vyskladněním a skladováním, které nerespektují skutečné náklady na tyto činnosti". Shromáždění tehdy pohrozilo, že nebude přistupovat se SZIF k uzavírání smluv o skladování potravinářské pšenice, čímž by skladovatelé Fondu prakticky zamezili nákup zhruba milionu tun této komodity z letošní sklizně, kterou stát prostřednictvím SZIF deklaroval.

"Hledáme kompromis, abychom si vyhověli, protože je to zájmem obou stran," uvedl po první informativní schůzce obou stran Hőck. Podle něj je přitom několik možností, jak "najít společné notičky".

Jednou z nich je navyšování skladovacích poplatků podle vývoje inflace, zejména cen energií, neboť jejich cena je hlavním nákladem skladovatelů. Druhou možností podle Hőcka je, že v případě dlouhodobého uskladnění potravinářské pšenice pro stát by se částka za skladování zvýšila formou dodatků k uzavřeným smlouvám, podle toho, jak dlouho by skladovatel pro stát obilí uskladňoval.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info