Moravskou sladovnu ovládli Francouzi

Konkurs Moravské sladovny Kroměříž (MSK) definitivně končí. Katastrální úřad totiž povolil vklad vlastnického práva k nemovitostem sladovny ve prospěch kupujícího, kterým je Malterie Soufflet république tchéque. Rychlému dokončení konkursu bránil postup akcionáře úpadce, který společně s ČSOB blokoval prodej sladovny. Soudí tak předseda věřitelského výboru MSK Pavel Tomčala. Ten je zároveň správcem konkursní podstaty Tchecomalt Group, největšího věřitele sladovny.

Konkurs MSK byl prohlášen v prosinci 1999 a výběrové řízení bylo ukončeno o rok později. Vítěz nabídl 850 miliónů korun, což spolu s výnosy z provozu sladovny v době konkursu znamená, že nároky všech věřitelů budou uspokojeny v plné výši. »Ačkoli výsledky soutěže byly známy již v prosinci loňského roku, k uzavření kupní smlouvy došlo až letos v květnu,« uvedl Tomčala. Důvodem prodlevy byla podle něj skutečnost, že akcionář MSK, Hanácká sladovna Kroměříž, vznesl spolu s ČSOB námitku podjatosti vůči soudkyni krajského soudu. Odvolací soud námitku nakonec zamítl a Krajský soud v Brně následně vydal souhlas k prodeji sladovny.

Podle Víta Krejčiříka z ČSOB, který je předsedou věřitelského výboru' I'checomalt Group, podala banka námitku podjatosti z důvodu špatně připravené soutěže. K dosažené ceně Krejčiřík uvedl, že je relativně dobrá, ale soudí, že u regulérní soutěže mohla být i vyšší. Dodal však, že pokud bude cena skutečně platit a TG získá svoji pohledávku ve výši 730 miliónů korun, nemá ČSOB zájem dokončení konkursu bránit.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info