Masokombinát Klatovy se prodá jako celek

Do výrobků nepoužíváme žádný separát, tvrdí správkyně konkursní podstaty společnosti Luďa Šabatová

Tomáš Kňourek

Společnost Masokombinát Klatovy je již zhruba rok v konkursu a za několik týdnů se zřejmě dočká nového vlastníka. Podle správkyně konkursní podstaty firmy Ludi Šabatové se za tu dobu situace podniku viditelně zlepšila.

Prodej vašeho masokombinátu se blíží a jistě se již objevili nějací zájemci. Mezi ně údajně patří například AGFTrading, ZŘUD či firma Schneider. Mohla byste tato jména potvrdit?

Zájemci přicházejí a odcházejí a já zatím nehodlám o nikom hovořit konkrétně. Chceme masokombinát prodat tomu, kdo bude schopen dobře zaplatit, ale musí být i natolik solventní, že nebude chtít všechny své peníze zpět. Někteří, například i zahraniční zájemci, by chtěli velmi levně jen část podniku, což by jej jako celek zlikvidovalo.

Upřednostňujete zahraniční zájemce?

Neupřednostňuji nikoho. Ale obecně platí to, co již v současné době můžeme vidět v Evropské unii. Totiž, že končí éra kombinátní a prosazuje se spíše specializace. Masokombinát Klatovy je například schopen dělat z kvalitního masa kvalitní výrobky, zejména v oblasti trvanlivých masných produktů. Kupec by měl mít na to, aby společnost zařadil do nějakého většího komplexu a napojil jí na obchodní síť.

Co by měl budoucí nový majitel po svém vstupu do firmy především učinit?

Určitě musí investovat do stavebních úprav, chlazení, technologií a vozového parku. Pak se masokombinát podle mě opět může dostat na měsíční obraty přesahující sto miliónů korun.

Jaká je cena masokombinátu?

Podle několika provedených účetních odhadů se pohybuje kolem čtvrt miliardy korun. To jsou odhady, ale i tržní cena by měla být velmi slušná.

Soud v dubnu uznal pohledávky věřitelů za 126 miliónů korun, i když jich bylo přihlášeno za 380 miliónů. Nemohou se dluhy společnosti ještě zvýšit?

O rozdíl mezi těmito čísly se i v současnosti vedou spory a případní další věřitelé musí být schopni doložit další doklady.

Před rokem se v masokombinátu uvažovalo o likvidaci, dnes je firma zisková. V jakém stavu jste ji přebírala?

Tou dobou měl podnik na skladě půl tuny suchého salámu a za dva milióny korun drštěk. Jinak byl prázdný, dobře umytý a uklizený". Zaměstnanci pobírali šedesát procent platu a řada z nich si již hledala novou práci.

Kdo vám tedy k opětovnému rozjezdu provozu pomohl?

Podrželi nás dodavatelé vody, tepla a zemědělci. Uvědomili si totiž, že pokud chtějí dostat v rámci konkursu své peníze zpět, musí masokombinát fungovat. Pomalu se k nám vracejí i zákazníci, kteří odešli ke konkurenci, když jsme zastavili výrobu. Rovněž město sehrálo pozitivní roli, protože jeho představitelé vědí, že v případě uzavření podniku by v Klatovech rapidně stoupla cena vody a tepla. Masokombinát je totiž v obou případech rozhodujícím odběratelem.

Jakou roli sehrál i fakt, že jste znovu získali povolení pro vývoz masa do Evropské unie?

Toto povolení mají jen čtyři tuzemské masokombináty a samozřejmě nás zavazuje k dodržování norem EU, které rovněž souvisejí s kvalitou výrobků. My například do nich nedáváme žádný separát. Ten hovězí je zakázaný veterinárními předpisy, ale my nepoužíváme ani levný drůbeží. Naše výrobky jsou proto o několik korun na kilogram dražší než u konkurence.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info