Výrobci cukru se proti přiděleným kvótám ještě neodvolali

Ačkoli výrobci cukru protestují proti výši kvót na výrobu cukru na období od září 2001 do srpna 2002, které koncem července rozeslal cukrovarům Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), do dnešního dne se žádný z nich proti rozhodnutí SZIF oficiálně neodvolal. V rozhovoru pro Agris to dnes potvrdila Eva Sekerová ze SZIF.

Odvolání přitom avizoval již minulý týden ředitel jednoho z největších domácích cukrovarů v Dobrovicích Oldřich Reinberger. "Podle toho, kdy jednotlivé podniky převzaly zprávu o přidělení kvót, mají ale na odvolání čas ještě do zítřka," informovala Sekerová.

SZIF ovšem podle ní zamítl žádosti sedmi z celkem devíti výrobců cukru, kteří žádali o přidělení kvóty na výrobu cukru z takzvané rezervy ve výši 14 000 tun. Požadavky totiž podle Sekerové dosáhly objemu zhruba 115 000 tun. "Odvolání zamítnutých žadatelů tady máme," připustila Sekerová.

Zamítnutí žadatelé jsou většinou členy Svazu malých nezávislých cukrovarů, kterému vadí, že SZIF nezveřejnil výši kvót, které jednotlivým subjektům přidělil. Celková národní kvóta přitom činí 490 000 tun ročně plus zmíněná rezerva 14 000 tun. Podle údajů, které má ale Agris k dispozici, byl z úspěšných žadatelů o kvótu oproti objemu výroby v předchozím hospodářském roce zkrácen pouze jediný cukrovar, a to cukrovar Dobrovice.

"Každý si má právo stěžovat, může se odvolat k prezídiu SZIF a může si stěžovat i dále," konstatoval přitom ředitel SZIF Jan Hőck. Fond ale podle jeho slov při stanovení individuálních kvót "věnoval všem argumentům důkladnou pozornost". Největším problémem přitom bylo podle něj to, "komu a jak se započítá výroba cukru, který produkovaly dnes již nefungující cukrovary". "Byly i takové případy, kdy si výrobu dnes již neexistujícího cukrovaru započetly do své žádosti o kvótu třeba tři společnosti," konstatoval Hőck. Ředitel SZIF připustil, že úpravy dosud přidělených kvót jsou možné, i když je nepovažuje za pravděpodobné. Právě proto ale do současné doby ještě SZIF jejich výši oficiálně nezveřejnil, nehledě na to, že rozhodnutí o přidělení kvót dosud nenabylo právní moci.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info