Kašperskohorský statek má mít statut ekologického zemědělství

Největší šumavské farmě Statek Kašperské Hory má být letos udělen statut ekologického zemědělství. Zřizovatelem a vlastníkem statku, který hospodaří na 857 hektarech převážně luk a pastvin, je město. "Dominantní je u nás chov skotu. Začali jsme se stovkou kusů masného plemene dovezeného z Kanady před šesti roky. Dnes stádo čítá 570 jalovic, krav, býků a telat. Z toho jsou tři stovky dojnic," řekl Právu jednatel statku Jaroslav Kratochvíl, který tady pracuje dvanáctým rokem a byl jedním z iniciátorů založení atraktivního chovu severoamerických prérijních bizonů. "Začali jsme se čtyřmi mláďaty, dnes je jich deset. V budoucnu by se mělo stádo rozšířit na třicet kusů," dodal s tím, že zvířata spásají horskou trávu s bylinami a pijí vodu z horské bystřiny. Zahraniční masokostní moučky, která je označována za zdroj nemocí šílených krav, se zdejší hovězí dobytek nikdy nedotkl. Zvířata žijí přirozeně, tak jako žila celá staletí. Od jara do podzimu se volně pasou a zimu tráví ve stáji. "Chov je trvale pod důslednou kontrolou prováděnou odborem pro ekologické zemědělství KEZ Brno a dosud nebyla zjištěna jediná závada," konstatoval jednatel a na důkaz uvedl, že statek prodává skot zejména do zahraničí, například Itálie, Chorvatska a Řecka. Hovězí maso z kašperskohorského statku je vysoce jakostní a na rozdíl od jiných je, podle vyjádření Kratochvíla, bez tuku. Na našem i zahraničním trhu má být prodáváno s označením Produkt ekologického zemědělství.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info