Potravináři v Polsku zápasí s normami EU

V posledních letech věnuje polský potravinářský průmysl značné úsilí na splnění norem EU v oblasti hygieny a jakosti potravin, ovšem dosud pouze 25 polských mlékáren z celkového počtu 242 západoevropské normy splnilo a může tak vyvážet své výrobky do zahraničí. Po vstupu do Unie ale budu muset tyto normy splňovat všechny polské společnosti bez ohledu na to, zda chtějí, nebo nechtějí své výrobky vyvážet. Mlékárny, které dnes splňují normy EU patří mezi největší v Polsku, a na celkové produkci mléka a mléčných výrobků se podílejí 75 %. Za svůj úspěch vděčí především zahraničím investorům, kteří umožnili v posledních dvou letech 20 podnikům získat certifikát na vývoz do EU. Problémy budou mít ale malé firmy, jejichž šance získat zahraniční investice je pouze nepatrná. Ještě větší problémy než mlékárny ale mají masozpracující podniky. V loňském roce bylo v Polsku 2 700 podniků zpracovávajících maso, přičemž většinu z nich tvořily rodinné podniky bez prostředků na modernizaci. V roce 2000 splnilo podmínky na vývoz do EU pouze 30 z těchto podniků, do USA pouze 16. Ostatní jsou postupně vytlačovány z trhu. V roce 2000 bylo v Polsku uzavřeno zhruba 200 masných podniků. Obdobně tomu je i v oblasti produkce a zpracování ovoce a zeleniny. Kvůli slintavce a kulhavce, a rovněž i vzhledem k ne zrovna nejlepší reputaci ve světě, muselo Polsko přistoupit k ještě tvrdším opatřením v potravinářském průmyslu, než jiné státy. Ministerstvo zemědělství zavedlo nedávno povinné testování všech kusů dobytka starších 24 měsíců, na rozdíl od EU, kde se testují zvířata až od stáří 30 měsíců. Toto úsilí bude stát Varšavu nejméně 68 mil. zlotých (17 mil. USD)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info