Propad zahraničního obchodu srazil korunu

Na nejslabší úroveň od poloviny května poslal korunu červencový schodek zahraničního obchodu. Ten podle Českého statistického úřadu zaznamenal devatenáctimiliardový propad, druhý největší v historii České republiky. Větší deficit byl pouze loni v prosinci, a to 23 miliard.

Koruna tak včera skončila obchodování v kursu 34,33 za eur, což odpovídá 17,56 za marku. V úterý končil obchod s korunou na 34,08 za eur, což je v přepočtu 17,425 za marku. Za druhým nejvyšším měsíčním schodkem v historii obchodní bilance České republiky stojí především ochlazení ekonomiky v Německu a prudký růst dovozů strojů a zařízení. Rozdíl mezi vývozem a dovozem, tedy celkový schodek obchodní bilance, dosáhl za sedm měsíců letošního roku podle Českého statistického úřadu 71,3 miliardy korun. "Je to studená sprcha, prohlubuje se hospodářská nerovnováha, není to však tragédie," říká Josef Kovalovský z ČSOB. "Vysoký dovoz totiž netáhne poptávka spotřebitelů a nákupní tlaky, což by mohlo následně zvedat ceny, ale velmi silné dovozy strojů, zařízení a dopravních prostředků," potvrzuje analytik Raiffeisenbank Ivo Nejdl. Příliv přímých zahraničních investic pokračuje a bude zřejmě tahounem ekonomického růstu po celý letošní a příští rok. Protože vývoj obchodní bilance potvrzuje, že růst domácí ekonomiky je tažen především investiční poptávkou a za prohloubením deficitu nestojí spotřebitelská poptávka, není červencový deficit důvodem pro zvýšení úrokových sazeb Českou národní bankou, shodují se analytici. Naopak za zpomalením tempa vývozu stojí především pokles výkonnosti německé ekonomiky. Ta je naším největším obchodním partnerem.

Vývozci se prosadí přes slabou poptávku v Unii

Vyjádřeno v procentech v červenci dovoz meziročně vzrostl v běžných cenách o 16,8 procenta, vývoz jen o 13,7 procenta. To je dobrý výkon s ohledem na prudké ochlazení ekonomik západní Evropy., shodují se analytici. Na vyspělé, především západoevropské trhy, které ovšem zaznamenávají v letošním roce tvrdý útlum poptávky, je z 80 procent zaměřen český vývoz. "Stále se potvrzuje, že domácí vývozci se dokáží v zahraničí prosadit, přestože došlo k oslabení poptávky," řekl Nejdl. Přestože zahraniční obchod bude i ve druhém pololetí negativně ovlivněn recesí v Německu, dojde k stabilizaci schodku než k dalšímu zhoršování, soudí analytik ČSOB Marek Fér. "Mluví pro to příznivý vývoj cen surovin a silnější kurs eura. Na pozitivní dopad slabého dolaru a nižších cen ropy na světových trzích na dovozy budeme ale muset ještě minimálně měsíc počkat," řekl. Za celý rok očekávají analytici schodek zahraničního obchodu 135 až 145 miliard korun. Opakovat několik let po sobě takový schodek by ekonomice neprospělo. Od příštího roku by měl proto deficit obchodu klesat, shodují se ekonomové. Obchodní bilance se podobně jako v České republice zhoršuje i v Polsku, Slovensku a Maďarsku.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info