Nový způsob přípravy kvasného substrát

Pivovarské mláto a vedlejší mlýnské produkty mohou být využívány také jako substráty pro zařízení na výrobu bioplynu. Kvůli obtížně odbouratelným obsahovým látkám však vykazují dlouhou dobu setrvání a nízkou výtěžnost plynu v běžných zařízeních na výrobu bioplynu.

Na Technické universitě (TU) Mnichov nyní byla testována metoda, díky níž lze zredukovat dobu setrvání a zlepšit výtěžnost bioplynu. Důležité přitom je rozmělnění a jemné rozemletí látek. Vznikají tak částice o velikosti v řádu mikrometrů, které v kombinaci se speciálně upravenými mikroorganismy umožňují dobrou fermentační reakci. První výsledky jsou mnohoslibné, další výzkumy ještě probíhají. Výsledky očekávané v roce 2013 by mohly menším a středním potravinářským podnikům otevřít nové trhy tím, že by odpady z výroby prodávaly zařízením na výrobu bioplynu.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info