Souhrn událostí uplynulých dní – 3.-5.2.2012

Kukuřice posílila v očekávání slabší úrody

Kukuřice rostla včera třetím dnem v řadě, protože horší počasí zhoršuje výhledy příští úrody. Toto se týká především Brazílie a Argentiny. Zároveň se však zvýšila poptávka po kukuřici z USA, které jsou jejím největším vývozcem. U.S. vývozci prodali v minulém týdnu 912 000 tun kukuřice. To je o 56% více než byl průměr v předchozím měsíci. Naopak celkové tržby z prodeje kukuřice zaznamenaly nižší 5,6 % propad než původně očekávaný 10 procentní pokles.

Dánsko požaduje rozhodnutí o pěstování GMO

Dánsko jako předsednická země EU vyvíjí tlak v oblasti zelených biotechnologií. Národní zákazy pěstování v jednotlivých členských zemích EU by měly být nově regulovány, pokud možno v Radě Evropské unie pro životní prostředí v březnu. Dánsko předložilo listinu o kompromisu při povolování geneticky modifikovaných organismů (GMO). Podle ní by měly být umožněny dohody jednotlivých členských států EU s navrhovateli, v nichž výrobce GM osiva upustí od prodeje v některých těchto státech.

Kanadský výzkum řepky kanoly resistentní vůči krytonosci

Pro kanadské pěstitele kanoly bude brzy dostupný další nástroj pro potlačování škůdce – brouka krytonosce šešulového (Ceutorhynchus obstrictus). Šlechtitelé rostlin ve spolupráci s entomologem vyvinuli kanolu resistentní vůči krytonosci, která bude pomáhat chránit výnosy, snižovat náklady na aplikace insekticidů a omezovat škody na užitečném hmyzu. Krytonosec šešulový přišel nejdříve do Severní Ameriky v oblasti Vancouveru a pak se rozptýlil jižně do Spojených států. V Kanadě byl poprvé objeven na jihu provincie Alberta v roce 1995. V roce 1999 došlo k prvnímu velmi vážnému zamoření krytonoscem, vysvětluje Dr. Lload Dosdall z university v Albertě, který vedl entomologickou složku tohoto výzkumu.

Europoslanci zamítli nová nutriční značení na potravinách

Europoslanci včera zamítli návrh, který by potravinářským firmám dal více možností, jak propagovat výrobky se sníženým obsahem tuku, cukru nebo soli. Sdružení na ochranu spotřebitelů jejich rozhodnutí přivítali – nové typy značení by prý byly pro spotřebitele matoucí. Spotřebitelé jsou zvyklí na pultech obchodů nacházet potraviny se zdravotními a nutričními tvrzeními. „Nízkotučný“ jogurt nebo rostlinné tuky „s nízkým obsahem cholesterolu“ zná asi každý. Podle zdravotnických a spotřebitelských organizací mohou být ale některá taková tvrzení matoucí, neboť spotřebitel nemusí být schopen informace o nutričních údajích vyhodnotit.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info