Souhrn událostí uplynulého dne – 8.2.2012

Další zhoršení výsledků agrárního zahraničního obchodu v roce 2011

Zatímco v trendu výsledku hospodaření v zemědělství a v cenách placených zemědělským výrobcům se v loňském roce podařilo dosáhnout určitého pozitivního obratu, zůstávají věci, kde se obratu dosáhnout nepodařilo. Jedná se o rozměr zemědělství a o záporné saldo agrárního zahraničního obchodu.

SZIF vyhlásil nový tendr na propagaci značky Klasa

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) vyhlásil nový tendr na marketingovou a mediální propagaci značky kvality potravin Klasa na období druhého pololetí letošního roku a pro rok příští. Řekl to mluvčí fondu Petr Hlavatý.

Rozvojové země letos zasejí více GM plodin než průmyslové

Rozloha půdy oseté geneticky modifikovanými plodinami (GMO) ve světě loni vzrostla o osm procent na rekordních 160 milionů hektarů. Silný byl růst zejména v rozvojových zemích, u nichž se v letošním roce čeká poprvé osetí větší plochy než v průmyslových státech.

Český česnek chytá druhý dech

Doslova ovládl farmářské trhy a pomalu se dostává i do obchodních řetězců, kde o něj ještě před lety nikdo nestál. Ale zákazníci při nákupu nemají moc možností, jak poznat skutečný původ česneku. Rozdíl mezi tím českým a čínským nebo španělským či nizozemským není totiž ve vzhledu, ale v chuti. A v tom je ten háček.

Sněmovna schválila zákaz leteckých postřiků

Letecké postřiky chemických přípravků v budoucnu zřejmě skončí a provozovat je bude možné jen za zákonem stanovených podmínek. Rozhodla tak sněmovna, když schválila vládní novelu zákona o rostlinolékařské péči, která má za cíl zejména omezit dopady používání pesticidů na životní prostředí i na lidské zdraví.

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info