Souhrn událostí uplynulého dne – 23.2.2012

Rybáře trápí silně přemnožený kormorán, chtějí změnit legislativu

Špatně nastavené zákony jsou příčinou toho, proč Česko nemůže regulovat na přijatelnou mez přemnoženou populaci kormorána velkého. Tento pták, který v ČR nemá přirozeného nepřítele, devastuje rybí společenstva potoků, řek a rybníků, řekli dnes ČTK Pavel Vrána z Českého rybářského svazu (ČRS) a europoslanec Pavel Poc (ČSSD).

Předseda Svazu vinařů Jiří Sedlo rezignoval na svou funkci

Předseda Svazu vinařů Jiří Sedlo rezignoval na funkci. Svaz povede dočasně jeho místopředseda pro Moravu Josef Svoboda, uvedl svaz na svých webových stránkách. V novém vedení je přibližně polovina nových členů. Mezi vinaři se vedou v posledních týdnech spory. Vznikla nová Vinařská asociace.

Dovoz a vývoz zemědělských produktů a potravin, obchodování se živými zvířaty

V důsledku klesajících stavů hospodářských zvířat, pro něž je obilí významnou krmnou plodinou, vznikají v posledních letech jeho každoroční přebytky a nemalá část komodity se ze země vyváží. V loňském roce jsme dovezli zemědělské produkty a potraviny za rekordních 155,5 miliardy korun, což je o 15,5 miliardy meziročně více.

Hovězího masa v kraji vyrábí víc než dříve

Podíl Zlínského kraje na celkové produkci hovězího i vepřového v ČR se v minulém roce zvýšil. Nárust je i ve skopovém mase. Celkem bylo v kraji za čtyři čtvrtletí 2011 vyprodukováno 4570 tun hovězího masa (vč. telecího) v jateční hmotnosti, což v porovnání s předchozím rokem znamená zvýšení o 4,9%.

Zvěř na Křivoklátsku by mohli střílet i zemědělci, řekl ministr Bendl

Křivoklátské lesy devastuje přemnožená zvěř, konkrétně jeleni, daňci a divočáci. Alespoň to tvrdí ministerstvo zemědělství, které vede šéf středočeských občanských demokratů Petr Bendl. Ministr chce proto povolit zemědělcům, aby svá pole a lesy mohli chránit se "zbraní v ruce".

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info