Souhrn událostí uplynulého dne – 22.3.2012

Agrární komora se obává, aby škrty nezasáhly výzkum

Agrární komora (AK) se obává, aby plánované škrty ve státním rozpočtu nezasáhly zemědělský výzkum. Pokud by se tak stalo, byla by to katastrofa, řekl dnes novinářům šéf komory Jan Veleba. Práce výzkumníků má podle něj velký ekonomický přínos pro zemědělskou praxi.

TZ - Biovejce nezdražují, zájem zákazníků o ně vzrůstá

Vejce v kvalitě bio výrazně nezdražují oproti dřívějšku, a tak má cenový nárůst vajec z konvenční produkce paradoxně i pozitivní efekt. Přilákal zákazníky, kteří dříve kvůli obsahu peněženky s jejich koupí váhali. Spotřebitelé, kteří se orientují na vejce z ekologické produkce, tak za téměř stejnou cenu jako dříve získávají potravinu s prokazatelně vysokou kvalitou.

Španělsko požaduje dřívější vyplacení agrárních dotací z fondů EU

Kvůli mnohamilionovým ztrátám na výnosech způsobeným dlouhodobým suchem žádá Španělsko Evropskou komisi o předčasné vyplacení 5,5 miliard EUR. Již několik měsíců sužují Španělsko vytrvalá sucha. Letošní zima je tak nejsušší za posledních 40 let. Národní svaz pěstitelů se proto obává ztrát ve výši mnoha milionů EUR.

Kontroloři objevili v regálech potraviny s prošlou spotřebou

Závažné nedostatky při kontrole potravin odhalili kontroloři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v prodejně v Jemnici. Na jiném místě Vysočiny objevili veterinární inspektoři z vysočinské krajské veterinární správy nedostatky u dodávky polských vajec. Nejvíce nedostatků z kontrolovaných prodejen v republice zjistili kontroloři v prodejně Karly Chalupové v Jemnici.

Komise: Zákaz dovozu evropského dobytka zpochybňuje obchodní závazky Ruska

Podle představitelů Evropské komise Rusko vysílá negativní signál vůči svým obchodním partnerům a zadělává si na problémy několik měsíců před svým vstupem do Světové obchodní organizace. Příčinou takové reakce EU je zákaz importu hospodářských zvířat z evropských zemí, který Rusko zavedlo kvůli virové nákaze.

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info