Souhrn událostí uplynulých dní – 23.-25.3.2012

TZ - Přínos výzkumných ústavů pro šlechtění nových odrůd

Pracovníci výzkumných ústavů přispěli v průběhu jejich cca 60 leté existence významně k rozvoji šlechtění polních a zahradních plodin. Za tuto dobu byly vytvořeny desítky odrůd obilnin, řepky , luskovin, technických plodin, zeleniny a ovoce. Praktické šlechtění probíhalo již v období před II. světovou válkou.

EK: Ceny vajec klesnou až koncem dubna

Postupnou normalizaci cen vajec na evropském trhu lze očekávat až koncem dubna, tedy po Velikonocích. Uvedla to dnes podle agentury DPA Evropská komise. Vejce v uplynulých týdnech zdražila kvůli nové směrnici Evropské unie zakazující chov slepic v menších klecích.

Blanensko: chov vepřů asi obnoví, tradice pokračuje dál

Újezdská farma Agropodniku Skalice se plní selaty. Bude jich tam tři tisíce. O chov vepřů v Šebetově mají zájem dvě firmy. Tradice chovu vepřů bude na Blanensku zřejmě pokračovat. Přestože farmám Agropodniku Skalice, který dodával většinu vepřového masa v regionu, hrozil před pár měsíci zánik, nyní nastal zvrat.

Jaká je pravda o tetřevovi v NP Šumava?

Tetřev hlušec je impozantní pták, někdy se o něm mluví jako o erbovním ptáku Šumavy. Jeho ochrana ale omezuje přístupnost řady lokalit NPŠ. Asi 90 procent tetřeví populace v České republice žije právě na Šumavě. Jeho výskyt ale prošel dramatickým vývojem. Zdá se, že nejvíce tetřevů bylo na Šumavě na přelomu 19. a 20. století.

MZe chce rozšířit zpoplatnění za odvod dešťové vody

Ministerstvo zemědělství (MZe) připravuje návrh, který má změnit systém zpoplatnění čištění dešťových vod. Zatímco dnes za odvod neplatí také správci silnic, dálnic, České dráhy nebo zoologické zahrady, podle připravované novely by do budoucna zůstali ušetřeni jen majitelé obytných domů.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info