Souhrn událostí uplynulého dne – 3.4.2012

Evropská komise upravila pravidla dovozu konzumních brambor z Egypta

Evropská komise svým prováděcím rozhodnutím upravila podmínky dovozu brambor z Egypta, a to ve vztahu k omezení šíření bakterie Ralstonia solanacearum, která může způsobit hospodářsky závažné škody při pěstování brambor. EK v důsledku přijetí nového režimu intenzivní kontroly hlíz brambor v Egyptě vydala prováděcí rozhodnutí 2011/787/EU.

Na trhu je málo vanilky, zmrzlina může výrazně zdražit

Kvůli krizi na trhu s vanilkou, kterou vyvolala neúroda tohoto koření, by v létě ceny zmrzliny mohly vyskočit o deset procent. Dopady lze očekávat také u výrobců cukrovinek, zdražení vanilky pocítí také producenti parfémů nebo léků. Na svých internetových stránkách o tom informoval britský The Daily Telegraph.

Cukr podle některých amerických vědců může být jedovatý

Cukr je pro naprostou většinu lidí neodmyslitelnou součástí stravy. Někteří američtí vědci ale upozorňují na to, že strava s přidaným cukrem je pro lidské tělo pravděpodobně stejně škodlivá jako tabák či alkohol, a považují cukr za jed. Ve svém pořadu 60 minut o tom informovala americká televizní stanice CBS News.

Kuřecí strojně oddělené maso z Německa nevonělo

Z událostí uplynulého týdne stojí za zmínku do Německa vrácených 20 863 kg kuřecího strojně odděleného masa, které bylo určeno do výroby. Inspektoři Krajské veterinární správy pro kraj Vysočina zjistili, že zásilka zmražené suroviny vykazovala smyslové změny (barva, pach) a ani označení palet nebylo v souladu s nařízením č. 853/2004.

My také vyrábíme marmeládu. Je to naše specialita, tvrdí Češi EU

Čeští výrobci se pokusí dostat jahodovou a meruňkovou marmeládu na seznam výrobků chráněných Evropskou unií. Půjde o lítou bitvu. Proti budou zejména jihoevropské státy, které před lety prosadily, že marmeláda může pocházet pouze z citrusových plodů. V Evropě vypukla nová bitva. Zteč o marmeládu.

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info