Souhrn událostí uplynulého dne – 4.4.2012

O značku kvality Klasa přišlo pět výrobků

Ministerstvo zemědělství odebralo pěti výrobkům právo používat národní a nejznámější značku kvality Klasa, a to na základě oznámení Státní zemědělské potravinářské inspekce o porušení pravidel pro udělování značky. Deníku E15 to řekl mluvčí SZIF Petr Hlavatý. Bližší důvody porušení pravidel neuvedl.

Ceny komodit obchodovaných na Plodinové burze Brno mírně rostou.

Ceny komodit obchodovaných na Plodinové burze Brno mírně rostou. Mění se pouze o jednotky procent. Nejvíce se za poslední dva týdny zvýšily ceny u řepky olejné o 397 korun za tunu. V případě, že dopravu hradí prodávající, stojí tato komodita už více než 12 tisíc korun. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnila Plodinová burza Brno.

Skutečně selské produkty? Pouze na farmách

Ačkoli se značná část spotřebitelů domnívá, že na farmářských tržištích ve městech nakupuje čerstvou produkci od tuzemských zemědělců ve vyšší kvalitě než v maloobchodu, velmi často to neplatí. Malý český „takypodnikatel“ již totiž stihl pozitivní image farmářských trhů znevěrohodnit.

Německá biovejce obsahovala jed podobný dioxinu

Kontrola západoněmecké farmy odhalila v tamních biovejcích nadlimitní množství jedovaté polychlorovaný bifenyl (PCB). Tato látka je chemicky příbuzná rakovinotvornému dioxinu, jehož výskyt v krmivu, vejcích a vepřovém mase otřásl německých zemědělstvím na počátku loňského roku.

Mezi citlivé zemědělské komodity by se měla přidat řepa a vepřové

Mezi takzvané citlivé zemědělské komodity by se měla přidat cukrová řepa, vepřové a drůbež. Znamenalo by to větší dotační podporu zemědělcům. Na dnešním zasedání v Brně se na tom shodla Ekonomická komise Agrární komory ČR, informoval ČTK její tajemník Jan Záhorka.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info