Souhrn událostí uplynulého dne – 23.4.2012

Ekologické zemědělství bez koncovky

Těsně před koncem roku 2011 zveřejnil Český statistický úřad zprávu, že podíl ekologického zemědělství na celkové výměře obdělávané půdy se v ČR zvýšil z lednových 10,55 procenta na 11,4 procenta v srpnu a patří k nejvyšším v Evropě. To je jistě pozoruhodné. Ještě pozoruhodnější je, co se z této velké plochy vyprodukuje.

Lhůta pro příjem žádostí o přímé platby a další dotace skončí 15. května

Již od 16. dubna přijímá Státní zemědělský a intervenční fond (SZIF) jednotné žádosti o dotace na přímé platby a plošná opatření v rámci Programu rozvoje venkova (PRV). Kromě klasického papírového podání mohou zemědělci žádost podat také elektronicky.

Export skotu do Turecka na spadnutí

Dne 12. dubna 2012 proběhla inspekce odborníků tureckého Ministerstva zemědělství za účelem schválení České republiky k vývozu skotu do Turecka. Čeští vývozci usilují o tento export již řadu měsíců a Státní veterinární správa si v této záležitosti vyměnila s tureckou stranou několik dopisů.

Babiš smí koupit United Bakeries, jen pokud prodá některé pekárny

Podnikatel Andrej Babiš může s podmínkami koupit velké konkurenční pekárny United Bakeries. Antimonopolní úřad ale fúzi podmínil prodejem některých pekáren, které spadají do Babišova impéria Agrofert. Babiš, který už vlastní konkurenční Penam, bude muset některé pekárny odprodat.

Obava. Ovocné stromy dostaly zabrat, zejména meruňky

Pěstitelé ovocných stromů předpovídají slabší úrodu meruněk. Ve srovnání s loňskem až o třetinu. Škodil mráz a sucho. Na vyčíslování škod se připravují pěstitelé meruněk v břeclavském regionu. Ve srovnání s loňským rokem čekají daleko menší úrodu. Přesně určit ji ale zatím nemohou.

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info