Souhrn událostí uplynulých dní –30.4.-1.5.2012

Prasata vyrůstají v čistotě, mají dokonce i své hračky

Podívejme se dnes pod pokličku výroby vepřového masa. Po vysokých cenách vajec se totiž spekuluje o dalším artiklu, který tento trend bude sledovat a jehož ceny raketově vyletí, a to je právě vepřové. Při nedávné debatě v České televizi se ministr zemědělství nechal slyšet, ať se lidé ptají chovatelů prasat, ti prý budou za vysoké ceny vepřového zodpovědní.

Značku Haná regionální produkt získalo nově 11 výrobců

Šumvaldský koláček, medlovský koblih či slámové brikety z Dlouhé Loučky bude v příštích dvou letech zdobit značka Haná regionální produkt, která dokládá jejich kvalitu, místní původ i jedinečný vztah k regionu. Certifikační komise v těchto dnech značku nově udělila 11 výrobcům z Olomoucka, Prostějovska, Přerovska a Kroměřížska.

Polské bezlepkové křupky obsahují lepek, zjistila inspekce

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje před polskými bezlepkovými křupkami. Potravina může být zdraví škodlivá. Celiaci, kteří by křupky snědli, si mohou vážně poškodit zdraví. Navzdory ujištění na obale, že potravina neobsahuje lepek, jej ve skutečnosti obsahuje.

Český česnek hnije a letos opět zdraží

Na trhu dominuje česnek z Číny a Španělska. Českému česneku zvoní hrana. Letos ho bude na pultech obchodů velký nedostatek. Zemědělci totiž kvůli nepříznivému průběhu zimy přišli někde i o více než polovinu své úrody. Sazenice napadla hniloba a ta se dál rozšiřuje.

ČSÚ: Výroba masa v 1.čtvrtletí klesla, nákup mléka vzrostl

Výroba masa v Česku se v prvním čtvrtletí meziročně snížila o 5,1 procenta 111.785 tun. Nižší byla produkce hovězího a vepřového, produkce drůbežího masa se naopak zvýšila. Nákup mléka vzrostl o 7,5 procenta na 596,1 milionu litrů. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info