Souhrn událostí uplynulého dne – 2.5.2012

Holomrazy zničily na Olomoucku úrodu za miliony, zemědělci ji zaorávají

Zemědělci v Olomouckém kraji počítají ztráty. Suchá zima s holomrazy, které postihly většinu regionu, totiž zničila ozimé obiloviny a s počasím se nedokázala vypořádat ani cukrovka a řepka. V řadě zemědělských družstev museli zaorat a znovu osít tisíce hektarů pšenice. Sadaři měli štěstí, jablkům, třešním ani švestkám mrazy neublížily.

Evropská sklizeň řepky stále klesá

Sklizeň řepky v Evropě by v tomto roce nemusela zaostat jen za původním očekáváním, bude dokonce nižší než v roce 2011. Příčinou jsou především škody způsobené vyzimováním ve velkých pěstitelských zemích – Německu a Francii, ale i ztráty produkce podmíněné povětrnostními podmínkami v Bulharsku, Maďarsku, Polsku a Rumunsku.

ČR zaostřila na kvalitu potravin, hysterii ale MZe odmítá

Náměstek ministra zemědělství Martin Hlaváček odmítl reagovat na poznámky polského ministra Marka Sawického o hysterii, se kterou prý Česko přijímá zprávy o nebezpečných polských potravinách. Podle náměstka se české úřady snaží zodpovědně přistupovat ke vzniklé situaci.

Spotřeba mléčných výrobků loni klesla, lidé šetří

Spotřeba mléčných výrobků v Česku loni klesla o 3,2 procenta. V přepočtu na mléko snědl obyvatel ČR v průměru 227,6 kilogramu mléčných produktů. Vyplývá to z předběžných údajů, které poskytl Českomoravský svaz mlékárenský. V čísle není započítáno máslo.

Do tendru Lesů ČR se přihlásilo výrazně méně firem než loni

Do miliardového tendru státního podniku Lesy ČR na lesní práce a prodej dřeva na léta 2013 až 2017 se přihlásilo 40 subjektů, což je o dvě pětiny méně než loni. Letošní soutěž se týká zhruba pětiny území státních lesů, loňská celého území. Do tendru se přihlásily všechny významné firmy českého lesnictví.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info