Souhrn událostí uplynulého dne – 17.5.2012

Ceny v průmyslu v dubnu zpomalily růst, v zemědělství klesly

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v dubnu zpomalily meziroční růst na 2,2 procenta po březnovém zvýšení o tři procenta. Proti předchozímu měsíci se nezměnily. Ceny v zemědělství, stavebních prací a tržních služeb meziročně klesly. Oznámil to dnes Český statistický úřad.

Stanovisko ministra zemědělství k odložení projednávání návrhu zákona o Státním pozemkovém úřadu

Ministr zemědělství Petr Bendl vítá přerušení projednávání návrhu zákona o Státním pozemkovém úřadu (SPÚ), k němuž došlo na včerejším jednání vlády. „Chceme pro zemědělce záruku, že nebudou kráceny výdaje rezortu zemědělství na Program rozvoje venkova, pozemkové úpravy ani dotační programy,“ říká ministr Petr Bendl.

Důsledky mrazového poškození řepky

V mnoha porostech řepky poškozených mrazem lze blízko báze stonku pozorovat šedý povlak plísně šedé (Botrytis cinerea). Postiženy jsou především více vyvinuté nebo oslabené rostliny. Příčinou je poškození řepky mrazem na přelomu ledna a února. Na odumřelém pletivu se může rozšířit saprofytická houba Botrytis cinerea.

Varování pro vývozce máku – kontroly původu při vývozu do třetích zemí budou důkladnější

Inspektoři Státní rostlinolékařské správy zaznamenali při odbavování zásilek potravinářského máku vyváženého do třetích zemí případy, kdy byl ke kontrole předložen mák, který neměl původ v ČR, ačkoli byl takto označen. Dlouhodobým sledování trhu s komoditami byl zaznamenán vysoký dovoz semene máku do ČR z rizikových oblastí.

TZ - Podpora českých včelařů a vznik bioregionů zajistí vyšší kvalitu biomedu v České republice

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců již mnoho let napomáhá k tomu, aby produkce biopotravin dostupná na českém trhu byla vždy jen v té nejvyšší kvalitě. Stopové prvky pesticidů objevené časopisem dTest v některých vzorcích biomedu poškozují důvěru spotřebitelů v celý systém produkce biopotravin.

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info