Souhrn událostí uplynulého dne – 21.5.2012

Vinařům na jihu Moravy vzal mráz 30% úrody, škody jsou 400 mil.Kč

Prvotní obavy jihomoravských vinařů se potvrdily. Páteční mráz napáchal ve vinicích škody za 400 milionů korun. Poškozeno může být více než 30 procent letošní úrody. V případě nepříznivého počasí může být v souvislosti s tím ohrožena i úroda v následující sezóně, řekl ČTK tajemník svazu vinařů Martin Půček.

Češi pijí méně mléka, skoro polovina se dováží

Farmáři s obavami sledují vývoj cen. Jestliže se jim nezačne v dohledné době výroba vyplácet, hrozí, že se budou zbavovat stád dojnic. Ráno dám si rád pár sklenic mléka a pak je rázem pryč bolest a žal, rozplýval se v písni Óda na mléko Karel Gott ve filmu Parta hic.

Půda se rychle kazí, zemědělství může čekat pohroma

Eroze půdy, zhutňování a nedostatek živin velmi vážně ohrožuje české a moravské zemědělce. Odborníci varují, že může dojít k pohromě, protože stav obhospodařované půdy se u nás zhoršuje trvale. Že následky zemědělci ještě razantně nepocítili, za to vděčí jen přidávání hnojiv. Míra hnojení se ale neustále zvyšuje.

Zemědělský svaz uzavřel smlouvu o spolupráci se společností Schauman,s.r.o.

Ve čtvrtek 17. května podepsal předseda zemědělského svazu ČR Ing. Martin Pýcha s jednatelem společnosti Schauman,s.r.o. Dr. Ing. Jiřím Kuníkem smlouvu o spolupráci a navázal tak smlouvy z minulých let. Obě organizace spolupracují již od roku 2007. a obě strany vnímají tuto spolupráci jako užitečnou.

Tuzemská výroba krmných směsí od roku 2001 klesla o třetinu

Výrazný pokles počtu v Česku chovaných hospodářských zvířat má negativní vliv na tuzemskou produkci krmných směsí, která byla loni ve srovnání s rokem 2001 nižší o třetinu. Nejvíc v posledních letech klesla výroba krmných směsí pro prasata, a to o zhruba polovinu.

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info