Souhrn událostí uplynulého dne – 22.6. – 24.6.2012

Ekologické zemědělství Francie je na vzestupu

Ve Francii byla v roce 2011 poprvé ekologicky obhospodařována plocha o rozloze jeden milion hektarů. Cíle vytyčené pro rok 2012 se však nedaří plnit. To vyplývá z výroční zprávy 2011 sdružení l’Agence bio předložené počátkem června. Podle zprávy stoupla v minulém roce ekologicky obhospodařovaná plocha oproti roku 2010 o 15,3 %.

Sedláci chtějí jednodušší podmínky při předávání statků mladým

Sedláci chtějí jednodušší podmínky pro předávání svých statků potomkům. Teď jsou zatíženi daní, která u převodu středně velké farmy představuje jeden až dva miliony korun. Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ) už má příslib od politiků, že tato daň bude zrušena.

Houbaři mohou vyrazit do lesů. Dařit by se mohlo hřibům a holubinkám

Po slabším období posledních dnů by měly začít růst houby, řekl předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa. Dařit by se podle něj mohlo především druhům vázaným na lesní stromy jako dub, habr a břízu. Omezit růst hub by však následně mohlo případné suché a teplé počasí.

EU a Čína chtějí posílit zemědělskou spolupráci

Evropa se musí učit od čínského zemědělství a naopak. Evropská komise nedávno oznámila, že hodlá s Říší středu posílit diskusi v otázce zemědělství a rozvoje venkova. Eurokomisař pro zemědělství Dr. Dacian Ciolos podepsal během návštěvy v Pekingu dohodu s čínským ministrem zemědělství Hanem Changfu.

Pěstitelé stále častěji prodávají své produkty přímo zákazníkům

Jihomoravští pěstitelé zeleniny a ovoce stále častěji prodávají své produkty přímo nebo přes internet, protože tvrdí, že obchodní řetězce o jejich zboží kvůli levnému dovozu nestojí. ČTK to řekla ředitelka Ovocnářské unie Jiřina Homolová. Řetězce ale popírají, že o zboží od domácích farmářů nemají zájem.

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info