Souhrn událostí uplynulého dne – 18.7.2012

Zemědělci najdou rozmístění včelích úlů i na internetu

Ministerstvo zemědělství chystá změnu, která usnadní život včelařům i zemědělcům hospodařícím na polích v blízkosti úlů. Podrobné údaje o rozmístění včelstev se dozví na internetových stránkách Ministerstva z informačního systému LPIS. Dosud mohli informace o včelstvech získat pouze na místně příslušném obecním úřadě.

Pozemkový fond loni prodal pozemky za 1,5 miliardy Kč

Pozemkový fond loni prodal či převedl zhruba 23.000 hektarů zemědělské půdy. Z prodeje pozemků inkasoval bezmála 1,5 miliardy Kč, vyplývá z Výroční zprávy o činnosti fondu v uplynulém roce, kterou se bude ve čtvrtek zabývat vláda. Pozemkový fond spravuje státní nemovitý a movitý majetek v zemědělství, prodává a pronajímá půdu aj.

Zetor zahájil sériovou výrobu nového modelu traktoru

Zetor Forterra HSX, letošní novinka brněnského výrobce traktorů, zamířil do sériové výroby. Do konce roku by mělo být vyrobeno na 400 kusů tohoto modelu, další rok by mělo z výrobní linky sjet dokonce devět stovek těchto nových traktorů. První vyrobené traktory mají namířeno za velkou louži do USA.

Potravináři mají výhrady k novému webu o kvalitě potravin

Výrobcům potravin se nelíbí způsob, jakým jsou na novém webu www.potravinynapranyri.cz zveřejňovány údaje o nejakostních, falšovaných či nebezpečných potravinách. Řekl to dnes novinářům prezident Potravinářské komory Miroslav Toman. Podle potravinářů není v jednotlivých případech z webu jednoznačně jasné, kdo pochybení zavinil.

Průběh žní je zatím pomalejší než loni, výnosy nižší

Zemědělci dosud sklidili 3,7 procenta ploch obilí a shodné procento polí s řepkou, vyplývá z údajů, které dnes zveřejnily ministerstvo zemědělství (MZe) a Agrární komora. Ve srovnání s loňskem je průběh žní zatím pomalejší. Nejdále je sklizeň u ozimého ječmene. Průměrný hektarový výnos je nižší než loňský.

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info