Souhrn událostí uplynulého dne – 26.7.2012

Nová legislativa pro vinaře, pekaře i konzumenty pečiva

Ve středu 1. srpna nabydou účinnosti dva předpisy týkajících se resortu zemědělství. První z nich se týká vinařů, druhý pak především pekařů a obchodníků s pečivem, ale v konečném důsledku všech spotřebitelů. Nařízení vlády č. 258/2012 Sb., kterým se mění nařízení vlády č. 245/2004 Sb., o stanovení bližších podmínek při provádění opatření společné organizace trhu s vínem.

Biopotraviny v tuzemsku

Agrární komora ČR třetím rokem prosazuje spolu s řetězcem Billa, aby co nejvíc českých biopotravin bylo na našem trhu. Obchodní řetězec Billa má vlastní značku pro biopotraviny Naše bio. Tvoří ji už více než 170 produktů. Celkem má v nabídce zhruba 250 produktů ekologického zemědělství.

Pokles chovu nosnic bude nižší

Pokles kapacit pro chov nosných slepic a produkci vajec bude zřejmě nižší, než původně Českomoravská drůbežářská unie odhadovala v souvislosti s povinností vybavit chovy většími a pohodlnějšími klecemi pro slepice či volným výběhem.

Kvůli výskytu chloridů EU více hlídá prodej čerstvých potravin

Obchodníci z několika evropských zemí ohlásili nedávno zvýšený výskyt dvou chloridů v čerstvých potravinách, zejména ovoci a zelenině, který se podařilo objevit díky nové technologii. Stálý výbor pro potravinový řetězec a zdraví zvířat proto dočasně zpřísnil pravidla pro jejich prodej.

Ekologům se nelíbí, že čeští zemědělci více hnojí

Čeští zemědělci loni zvýšili spotřebu hnojiv a chemikálií o desítky procent. Očekávali totiž nadprůměrnou sklizeň. Vyplývá to ze Zprávy o stavu zemědělství. V roce 2009 přitom hnojení výrazně kleslo, a to o 40 procent, když zemědělci šetřili kvůli ekonomické krizi.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info