Souhrn událostí uplynulého dne – 22.8.2012

Řepka – žluté nebezpečí

Biopaliva z řepky nepomohou Evropské unii ke snížení produkce skleníkových plynů. Přesto dává EU pěstování a zpracování řepky na biopaliva „zelenou“. Plocha, na níž se v České republice pěstuje řepka olejka (Brassica napus subsp. napus), se od roku 1985 rozrostla na bezmála čtyřnásobek.

Odměnou jim zůstává alespoň Klasa

Podle určitých daných regulí se nesmí soutěž o nejlepší regionální výrobek, vyhlašovanou už třetím rokem českým ministerstvem zemědělstvím, zúčastnit firma s větším počtem zaměstnanců.

Ničivé sucho může mít i výhody

Extrémní sucha, která postihla USA a další části světa, jdou na ruku zemědělcům v Evropské unii. Profit je dvojí: globální růst cen jim poskytuje vyšší zisky, a když nemají co prodávat, ztráty pomůžou zacelit dotační politiky. Ekonomové však varují, že jde o třeskutou záležitost, jež může vést k nevídanému cenovému šoku.

Eroze trochu jinak

Diskutuje-li se v ČR o příčinách a důsledcích eroze, zužuje se obvykle toto téma na pěstování širokořádkových plodin na svažitých pozemcích a dodržování podmínek Správné zemědělské a environmentální praxe GAEC. Problém je ale mnohem širší.

Zpracování půdy rozhoduje o výnosech řepky

Správné zpracování půdy umožňující tvorbu silných kořenů řepky je z pohledu společnosti Rapool-Ring klíčem k výnosu. Jak tato společnost se sídlem v Isernhagenu s výhledem na výsev řepky 2012 uvedla, cílem je maximální prokořeňovací schopnost mladých rostlin řepky na podzim, což vytváří základ pro nejvyšší výnosy.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info