Souhrn událostí uplynulého dne – 23.8.2012

Usychající Amerika a Rusko poženou ceny jídla nahoru

Spojené státy dál sužují extrémní sucha, která jsou nejhorší za posledních 50 let. Zemědělci na Středozápadě už vědí, že sklizeň klíčových plodin – kukuřice a sójových bobů - bude nízká. Výkupní ceny rostou už třetí měsíc a pravděpodobně zvednou ceny potravin nejen v USA.

Slovenští zemědělci dostanou kvůli suchu levnější naftu

Slovenská vláda vyčlení 70 milionů eur (1,73 miliardy korun) na podporu zemědělství, které postihl výpadek úrody kvůli dlouhotrvajícímu suchu. Balík opatření zahrnuje také poskytování úlevy na spotřební daň z nafty určené do farmářských strojů na období jednoho roku.

V Libereckém kraji sklízejí zemědělci poslední hektary

V Libereckém kraji sklízejí zemědělci poslední hektary obilí a řepky. Na řadě míst už tento týden sklizeň skončila. Podle informací z Krajské agentury pro zemědělství a venkov v Liberci zbývá sklidit zhruba 20 hektarů řepky a necelých 1000 hektarů obilí.

Stav sklizně obilovin a řepky k 21. 8. 2012

Žně v ČR se v 33. týdnu přiblížily k svému závěru, neboť je celkem posekáno 1 277,1 tis. ha obilovin, což představuje 96,5 %. Aktuální výnos obilovin 4,46 t/ha zaostává za výnosy, které byly zjištěny v roce 2011 (5,60 t/ha) o 1,14 t/ha i v roce 2010 (4,90 t/ha) o 0,44 t/ha.

Nejvíce „potravin na pranýři“ pochází přímo z České republiky

Nová webová stránka, která upozorňuje na nevyhovující potraviny v českých obchodech, již obsahuje více než 430 záznamů. Nejvíce nebezpečných nebo nekvalitních výrobků přitom pochází přímo z Česka, na druhé příčce se umístilo Polsko. Největší podíl mají „na pranýři“ potraviny, které mohou škodit lidskému zdraví.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info