Souhrn událostí uplynulého dne – 24.9.2012

Sklizeň jablek bude letos kvůli propadu na Moravě podprůměrná

Letošní úroda jablek by podle posledního odhadu sklizně měla proti průměru minulých pěti let klesnout o 16 procent na 100.761 tun. Hlavním důvodem je propad úrody na Moravě kvůli jarním mrazům. Úroda hrušek by měla být rekordní.

Nejlepší Českou biopotravinu roku 2012 je luxusní výrobek – kozí biomáslo

Soutěž Česká biopotravina roku 2012 zná vítěze. Českou biopotravinou roku 2012 je kozí biomáslo společnosti AMALTHEA, s. r. o., z Hvozdu u Prostějova v Olomouckém kraji. Slavnostní vyhlášení výsledků proběhlo u příležitosti Bioakademie 2012, mezinárodní konference ekologického zemědělství v Lednici.

MZe chystá proexportní strategii, má být do konce roku

Ministerstvo zemědělství (MZe) připravuje národní strategii pro export zemědělských komodit a potravinářských výrobků. Dokument by měl být hotov do konce roku. Na dotaz ČTK to uvedl mluvčí MZe Jan Žáček.

Poslanci řeší vznik Státního pozemkového úřadu

K ořezávání tuku ze státní správy přirovnala vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) odvážný plán miliardových úspor napříč všemi ministerstvy. Navrhla některé úřady zrušit, jiné sloučit a razantně zeštíhlit. „K rezortům, které redukci potřebují nejvíc, patří zemědělství,“ tvrdí Peake.

Úroda brambor je průměrná, ale výkupní cena se drží dole

Po loňské abnormální úrodě mají letos pěstitelé brambor spíš průměrné výnosy. Tomu ale neodpovídají nízké výkupní ceny pod tři koruny za kilo. Zemědělci se ptají, proč tyto nízké ceny nepocítí také spotřebitelé v obchodech.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info