Souhrn událostí uplynulých dní – 5. - 7.10.2012

Soběstačnost zemědělství – jak to vlastně je?

Současný svět je propojen ve větší míře, než si to na první pohled uvědomujeme. Stačily nepříznivé zprávy o sklizni obilovin na velkých plochách USA a jiných zemí, aby to vyvolalo pohyb cen a jeho důsledky zejména u těch výrob, které na produkci zrnin v rozhodující míře závisí. Zcela logicky vzniká otázka, jak v tomto dění obstojíme my s naším zemědělstvím i potravinářstvím.

Vědci z EU odmítli studii o rizicích GM kukuřice pro zdraví

Vědecký tým Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) dnes odmítl závěry francouzské studie, která údajně ukázala zdravotní rizika jednoho z typů geneticky modifikované kukuřice. Studie známého odpůrce geneticky modifikovaných potravin Gillese-Erica Seraliniho je podle EFSA vědecky nekvalitní, takže z ní není možné činit žádné závěry.

Znečištěný vzduch v Česku? Dýchá se nám lépe

Auta zanesená mastným prachem. Někde se ani nedá pověsit prádlo kvůli nečistotám vypouštěným z komínů. Ještě před dvaceti lety to byl v řadě oblastí Česka běžný jev. Od té doby se sice situace výrazně zlepšila, ale i tak mnohé průmyslové podniky svými emisemi životní prostředí značně zatěžují.

Vláda potvrdila pravidla pro výrobu biopaliv

Lesní půda ani rašeliniště nesmí být do budoucna využita pro pěstování biomasy. Vláda dnes schválila nařízení, které biologicky hodnotné plochy chrání před jejich přeměňováním na zemědělskou půdu k produkci biopaliv. Norma doprovází nový zákon o ochraně ovzduší, který začal platit počátkem září.

SZIF a Comunica podepsaly smlouvu na propagaci Klasy

Národní značku kvality potravin Klasa bude ve zbytku letošního roku a po celý příští rok propagovat komunikační agentura Comunica. Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) dnes informoval, že v uplynulých dnech s vítězem od dubna se táhnoucího tendru podepsal rámcovou smlouvu.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info