Souhrn událostí uplynulého dne – 10.10.2012

Ministr Petr Bendl: České firmy jsou schopny dodávat do Ruska kvalitní zboží a služby

Nové možnosti spolupráce byly tématem dnešního jednání ministra zemědělství Petra Bendla a gubernátora Samarské oblasti Nikolaje Ivanoviče Merkuškina. S ministrem je na návštěvě v Samaře i delegace českých podnikatelů zastupujících zemědělsko-potravinářské firmy, podniky z oborů dopravy, financování, právních služeb a softwaru.

Výroba a spotřeba potravin ve světle krize

Česká ekonomika je opět v recesi. Znamená to, že již několik čtvrtletí hrubý domácí produkt (HDP – základní ukazatel stavu a vývoje ekonomiky) klesá. V etapě krize je naše ekonomika již čtyři roky. Projevuje se to nejenom v jednotlivých odvětvích ekonomiky, ale i trvale vysokou nezaměstnaností a stagnací a poklesem nominálních a reálných mezd sociálně slabší většiny obyvatelstva.

Veleba: Ze zemědělství odešlo za 10 let přes 80.000 lidí

Z českého zemědělství odešlo za deset let do loňského roku 81.000 lidí. Stát tím hypoteticky na daních v poslední dekádě přišel o 30 miliard korun, řekl dnes na tiskové konferenci prezident Agrární komory Jan Veleba. Pokles je především důsledkem propadu živočišné výroby, která je výrazně náročnější na lidskou práci než výroba rostlinná.

Lesy ČR měly za osm měsíců zisk 4,3 miliardy Kč, stejně jako loni

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) vytvořil za osm měsíců letošního roku hrubý zisk 4,3 miliardy korun. Jde o stejný průběžný výsledek jako v loňském roce, který firma nakonec uzavřela rekordním ziskem 5,28 miliardy korun. Podnik se nyní snaží minimalizovat dopady na hospodaření po krachu největší české lesnické firmy Less & Forest.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info