Lepší zimovzdornost díky vyváženému zásobení živinami

 Zda jsou trvalé travní porosty vybavené na chladné roční období dobrou zimovzdorností, záleží velkou měrou na správném zásobení živinami. Příliš mnoho dusíku vede při teplém počasí k intenzivní tvorbě hmoty. Pokud oproti tomu trvalým travním porostům dusík chybí, jsou mnohem náchylnější vůči rzím a méně zimovzdorné. Na to upozorňuje Stephan Thiex, odborník na trvalé travní porosty z DLR (Dienstleistungszentrum Ländlicher Raum) Eifel.

Při podzimním hnojení porostů dusíkem je třeba vycházet z intenzity potřeby. Pokud byly během růstové sezóny aplikovány po seči vysoké dávky kejdy, je možné počítat s tím, že je v půdě reziduální dusík, který ještě vykáže účinek. Úsporné hnojení dusíkem by potom mohlo být zcela postačující.

Zhruba od konce října by měla maximální dávka kejdy činit pouze 15 m3/ha. Od 15. listopadu pak platí zákaz aplikace. Je třeba také zvážit, že při pozdním termínu jsou plochy v důsledku vysokých srážek špatně sjízdné. Výhodou podzimní aplikace kejdy je, že nízké teploty umožňují trvalým travním porostům konzervovat amonný dusík z kejdy. Dusík je pak možné na jaře při plánování hnojení plně započítat. Podle Dr. Thiexe to je při 15 m3/ha přibližně 30 kg N/ha. K vyváženému zásobení živinami pro zajištění optimální zimovzdornosti patří také dobrá zásobenost základními živinami fosforem a draslíkem. Na podzim je vhodná doba k odběru půdních vzorků. Podle nařízení o hnojivech nesmí být rozbory půdy na obsah fosforu starší 6 let.

Top Agrar, 2012, č. 11, s. 73 http://www.nzpk.cz/objednavka-reprograficke-sluzby/

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info