Souhrn událostí uplynulých dní – 14. – 16.12.2012

Lidé přestávají kupovat mražené ryby,nahrazují je čerstvými

Poptávka po mražených rybách a rybích konzervách v Česku klesá, naopak lidé začínají více kupovat čerstvé či čerstvě chlazené ryby. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytli rybáři, obchodníci a agentura Nielsen. Spotřeba sladkovodních ryb v posledních letech mírně roste, přesto takřka tři domácí čtvrtiny spotřeby stále představují mořské ryby.

EU zpřísnila pravidla reklamy, výrobci potravin musí svá tvrzení doložit

Od pátku začala v celé Evropské unii včetně Česka platit nová pravidla pro značení a reklamu potravin včetně nejrůznějších potravinových doplňků. Tvrzení uváděná na etiketách a obalech budou muset být od nynějška podložena nějakou studií nebo seriózním výzkumem.

Požadavky na ochranu rostlin výrazně stouply

Přibývající rezistence patogenních mikroorganismů a plevelů a přísnější předpisy pro stanovení kvality krmiv a potravin vedly k výraznému zvýšení požadavků na ochranu rostlin. To bylo znovu zdůrazněno na symposiu o ochraně rostlin, které se konalo v polovině listopadu v německé Fuldě. Jak na symposiu zaznělo, strobiluriny proti braničnatce pšeničné (Septoria tritici) na ozimé pšenici již nevykazují účinek.

Další existence Pozemkového fondu ČR není žádoucí

Pokud se v příštím roce nepodaří legislativně dotáhnout do konce vznik Státního pozemkového úřadu (SPÚ), tedy spojení současného Pozemkového fondu ČR (PF) a pozemkových úřadů do jediné instituce dříve, než bude zahájen proces výdeje církevního majetku, bude v ČR úspěšně zaděláno na problémy v řádu desítek let.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info