EFSA: Vědecké stanovisko k hodnocení rizik endokrinních disruptorů
22.03.2013 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Vědecké stanovisko k hodnocení rizik endokrinních disruptorů: Vědecká kritéria pro identifikaci endokrinních disruptorů a vhodnost existujících testovacích metod pro vyhodnocení účinků těchto látek na lidské zdraví a životní prostředí.
Na základě požadavku Evropské komise Vědecký výbor Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (SC EFSA) nově posuzoval existující informace související s testováním a hodnocením endokrinně aktivních látek a endokrinních disruptorů. Tato práce byla provedena pracovní skupinou expertů na endokrinologii, hodnocení rizik a toxikologii, společně s pozorovateli z dalších úřadů EU, jmenovitě EMA (Evropské agentury pro léčivé přípravky), ECHA (Evropské agentury pro chemické látky) a EEA (Evropské agentury pro životní prostředí). Experti SC EFSA posuzovali možnosti rozlišení mezi endokrinními disruptory a dalšími skupinami látek s odlišnými typy působení a došli k závěru, že endokrinní disruptory jsou definovány třemi kritériemi:
a) nepříznivý vliv na celý organismus nebo (sub) populaci;
b) endokrinní aktivita;
c) přesvědčivý příčinný vztah mezi těmito dvěma vlivy
Protože nebyla obecně definována vědecká kritéria pro „nepříznivý vliv“, nemohla být identifikována ani specifická kritéria pro endokrinně disrupční vliv. Z tohoto důvodu je nutné vyžadovat posouzení experty při hodnocení každé endokrinně aktivní látky, na základě (eko)toxikologické závažnosti změn (v molekulární, individuální a/nebo (sub)populační úrovni) následujících po expozici endokrinně aktivní látkou.
Vědecký výbor došel k závěru, že je (nebo brzo bude) dostupná obstojně kompletní sada standardizovaných chemických analýz pro testování účinků endokrinně aktivních látek pro estrogenní, androgenní, thyroidní a steroidogenní modality u savců a ryb, s méně testy pro ptáky a obojživelníky. Byly posouzeny nedostatky u současných testů, pro další endokrinní modality a živočišné druhy.
Součástí charakteristiky rizik endokrinních disruptorů je jejich rozhodující (kritický) účinek, vážnost působení, (ne)vratnost účinku a aspekt potence.
Informovat o riziku a stupni znepokojení pro účely řízení rizik (činění rozhodnutí) a hodnocení rizik (je brána v úvahu příčina rizik a data o expozici/předpovědi) je nejlepším využitím dostupných informací. Stupeň znepokojení není určen výhradně hodnocením rizik, ale také nastavením cílů ochrany při řízení rizik. Zdroj: EFSA
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.
Další články v kategorii
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)
- Tento legendární stroj měnil venkov: Příběh nejrozšířenějšího traktoru Evropy (23.12.2025)
- Souhrn událostí uplynulého dne 22. 12. 2025 (23.12.2025)

Tweet



