Souhrn událostí uplynulého dne – 9. 7. 2013

Sklizeň česneku začala, levnější dovoz jej však vytlačuje

V Česku začíná sklizeň česneku. Kdysi naprosto běžně pěstovanou plodinu u nás však vytlačuje levnější česnek dovážený ze zahraničí, a to zejména z Číny a Španělska. Produkce českého česneku tak v posledních letech klesá, a to i přesto, že je kvalitní a podle spotřebitelů chutnější.

Ministr zemědělství Petr Bendl: Podařilo se připravit strategii zemědělství, zákon o potravinách i protipovodňové stavby

Ministr zemědělství Petr Bendl dnes na tiskové konferenci shrnul úspěchy, kterých se podařilo rezortu dosáhnout za jeho působení. Mezi nejvýznamnější přínosy patří budování protipovodňových staveb, které při letošních povodních dokázaly ochránit zdraví i majetky obyvatel, sepsání koncepční strategie českého zemědělství, novela potravinářského zákona a transformace rezortu.

Brambory skokově zdražily, za měsíc jejich cena poskočila o více než tři čtvrtiny

Zboží zdražilo v červnu oproti květnu o 0,4 procenta, růst ovlivnilo hlavně zvýšení cen potravin a nealkoholických nápojů. Výrazně vyskočila cena brambor, meziměsíční zdražení o 85,8 procenta má na vině hlavně přechod na trhu z pozdních na rané brambory.

Veterináři zkontrolovali desítky vzorků drůbežího masa, zakázané preparáty zatím nenašli

Inspektoři Státní veterinární správy k dnešnímu dni v rámci mimořádné kontrolní akce prověřili více než šest desítek vzorků drůbežího masa. Výsledky dosud provedených testů na přítomnost zakázaného metronidazolu i zbytků antibiotik a sulfonamidů jsou podle veterinářů negativní. „Veterináři provedli 47 kontrol v místech určení zásilek drůbežího masa."

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info