Souhrn událostí uplynulých dní – 16. – 18. 8. 2013

Pěstitelé květin hlavně kvůli chladnému jaru přijdou o 150 mil.Kč

Tuzemským pěstitelům květin letos kvůli chladnému jaru a suchému počasí v létě klesnou tržby až o 150 milionů korun a značná část jich skončí ve ztrátě. ČTK to dnes v Olomouci při zahájení letní etapy největší tuzemské výstavy květin Flora řekl předseda Svazu květinářů a floristů ČR Jiří Horák.

V databázi nevyhovujících potravin je za půl roku 318 výrobků

Do databáze nejakostních, falšovaných a nebezpečných potravin Potraviny na pranýři bylo za posledních šest měsíců vloženo 318 nových položek. Z velkých obchodních řetězců má v databázi nejvíce záznamů Tesco. Necelá polovina zjištěných prohřešků se týká potravin domácího původu. Ze zahraničí mají nejvíce prohřešků Polsko a Slovensko, zjistila ČTK.

Jablka ztrácejí kvůli globálnímu oteplování svou křupavost

Kvůli globálnímu oteplování ztrácejí jablka část své křupavosti, ale zároveň sládnou. Zjistila to nová vědecká studie, o níž dnes informovala agentura AFP. Výzkumný tým analyzoval údaje ze dvou ovocných sadů v Japonsku z let 1970 až 2010. Z nich získal jasné důkazy, že klimatické změny mají dopad na chuť jablek a jejich strukturu.

Sklizeň obilovin je v druhé polovině. Výnosy jsou zatím lepší než loni

Žně v České republice jsou za polovinou. Na Moravě už zemědělci finišují, v Čechách je postup prací pomalejší. Podle posledních odhadů skončí sklizeň v obvyklém termínu koncem srpna. Díky současnému příznivému počasí se tak podařilo dohnat skluz způsobený pozdějším začátkem žní kvůli nepříznivému jaru a nedozrálým porostům obilovin a řepky.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info