Rakousko: Je nutné přizpůsobit ceny dříví

Rakouské lesní hospodářství vykazuje ve III. kvartálu mírný růst, pilařský průmysl však stále vyrábí daleko pod svými možnostmi a kapacity zůstávají nevyužity. Ceny jehličnatého dříví jsou dlouhodobě na atraktivní úrovni, v poslední době dokonce zaznamenaly mírný nárůst.

V Rakousku vládne velmi vysoká poptávka po jehličnaté kulatině. Vichřice na konci srpna a velkoplošné sněhové polomy v I. kvartálu způsobily více než 100 000 m3 kalamitního dříví, které bylo plynule a rychle dodáno na trh, ale nijak významně to situaci neovlivnilo. Deštivé jaro se postaralo o to, že problémy s kůrovcem jsou minimálního rozsahu. Odběratelé dostanou na podzim čerstvé dříví, podíl kůrovcového dříví bude velmi malý ve srovnání s některými minulými sezónami.

Zásobování rakouských pilařských závodů surovinou je rozdílné. V severním Rakousku je situace příznivější, protože na pily proudí dříví z České republiky. Na jihu a západě Rakouska řeší pilařské závody nedostatek suroviny, velké privátní lesy těží tolik, co situace dovolí, ale ani tak zdaleka nejsou kapacity využity. „Těžební technika byla nasazana především v době extrémních veder. To totiž vyhnalo mnoho sedláků do lesa, aby si mohli alespoň takto kompenzovat finanční ztráty, které jim vznikly v zemědělství kvůli velmi suchému počasí,“ komentuje situaci Felix Montecuccoli, prezident Svazu zemědělských a lesnických závodů v Rakousku.

Silná poptávka po dříví se podle očekávání projeví následným zvýšením cen. „Je nutné alespoň zohlednit inflaci, proto se při jednáních o cenách na podzim bude jednat o zvýšení cen o několik procent. Ceny se zvýší pravděpodobně nejen u pilařské kulatiny, ale i ostatních sortimentů,“ uvádí Montecuccoli. 

Co se ale týká převisu pilařských kapacit, není situace již tak dramatická jako ještě před dvěma, třemi lety. Podniky, které pracují v jednosměrném provozu, jistě ze dne na den nepřidají další směnu, ale zdá se, že situace již není tak zoufalá. Dosud se odhadovalo, že převis kapacit dosahuje více než 30%, v současné době se počítá tak s 15%. To jistým způsobem stabilizuje trh s dřívím. Je zřejmé, že objem těžby z kalamitních sezón (vichřice Emma, Paula…) bude jen stěží někdy vyrovnán.

Smrk, borovice – ceny se přibližují 

V poslední době se markantně zvýšila poptávka po dlouhém dříví, především ze strany stavebního sektoru. Cenová diference u smrku a borovice se postupně vyrovnává, podle odborníků to odpovídá mezinárodnímu trendu. 

Trh s listnatým dřívím 

Situace na trhu s listnatou surovinou je každým rokem problematičtější. Ceny buku i dubu klesají ke staré cenové relaci, majitelé lesů si stěžují, že cena sotva pokrývá náklady na pěstební zásahy a péči o les. Výrazně nepříznivá je situace s bukovým dřívím, produkce bukových výřezů se stává nerentabilní, lokální teplárny platí za palivové dříví 23 eur/prm. 

Zvýšení dovozu jehličnaté kulatiny do Rakouska 

V období od ledna do května 2013 došlo ke zvýšení dovozu jehličnaté kulatiny do Rakouska. Celkově bylo dovezeno více než 2 miliony m3, což znamená nárůst o téměř 16% v meziročním srovnání. Dovoz z České republiky vzrostl ve srovnání s minulým rokem o 29% na 887 000 m3, výrazný nárůst vykazuje dovoz ze Slovenska (+67%, 150 000 m3), dovoz z Ukrajiny vzrostl dokonce o 101% (91 000 m3). Mírný pokles zaznamenal dovoz ze sousedního Německa (- 16,2%, 456 000 m3), ze Slovinska bylo dovezeno o 25% méně než vloni (136 000 m3).

Podle Holzkurier, www.timber-online.net, www.derwaldbauer.at, red. 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info