Souhrn událostí uplynulého dne – 15. 10. 2013

Brambory mizí z českých polí. Jejich cena je rok od roku vyšší

Brambory aby člověk na českých polích pohledal. Plodinu, která dříve byla naprostou samozřejmostí, už farmáři nejsou ochotni pěstovat. Příliš se jim to nevyplácí. Český statistický úřad tak včera ohlásil, že letošní úroda této okopaniny bude o více než 20 procent nižší než loni. Celkem tak statistici počítají, že sedláci sklidí 528 tisíc tun brambor.

Vánoční stromky letos podle pěstitelů nepodraží

Vánoční stromky letos oproti loňsku nepodraží, protože složitá ekonomická situace v Evropě to jejich pěstitelům nedovolí. V ceně se neprojeví ani zvýšení sazby DPH ze 14 na 15 procent letos v lednu. ČTK to řekl místopředseda Sdružení pěstitelů vánočních stromků František Valdman. Podle něho by nabídka stromků na předvánočním trhu měla být dostatečná a začnou se prodávat jako obvykle začátkem prosince.

Češi ročně snědí 79 kilo masa. Dvakrát víc, než je světový průměr

Každý Čech sní průměrně téměř 79 kilogramů masa za rok, což je téměř dvojnásobek průměrné spotřeby ve světě. Nejvíce si Češi pochutnávají na vepřovém. Od roku 1989 u nás spotřeba masa klesá, globálně se však za posledních padesát let více než zečtyřnásobila.

Pálenice na Valašsku si pochvaluje sezonu, ovoce je kvalitní

Letošní sezona by měla být pro výrobce domácí pálenky nadprůměrná. Ovoce má vysokou cukernatost. Pěstitelské pálenice nyní končí se zpracováním letního ovoce a začínají s výrobou domácí pálenky ze švestek, řekl dnes ČTK majitel pálenice v Hovězí na Vsetínsku Michal Kovář.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info