Souhrn událostí uplynulých dní – 8. - 10. 11. 2013

Domácí je domácí - šunkovary jdou na dračku

Lidé se stále více zajímají o to, co jedí. Právě proto si jich čím dál víc vyrábí potraviny přímo doma. Vyhnou se tak náhražkám a taky ušetří. Místo šunky z obchodu, která je napumpovaná vodou a fosfáty, si ji teď mnoho lidí raději přímo doma. Potvrzují to i prodejci takzvaných šunkovarů.

Obchodníky s potravinami čeká další zpřísnění pokut za opakované prohřešky

Slovenští obchodníci s potravinami se stále nenaučili dodržovat pravidla. Nepomohly přísnější pokuty, více kontrol ani zveřejňování hříšníků na internetové vývěsce hanby. Mnoho z nich má problémy s hygienou, označováním výrobků, prodejem po datu spotřeby či neetickými podmínkami pro dodavatele.

Zemědělství je nadále nejvýznamnějším zdrojem pro uvolňování dusíku

Ačkoli aplikace minerálních hnojiv v EU během posledních let poklesla, zůstává zemědělství nejdůležitějším zdrojem pro uvolňování dusíku do životního prostředí. To vyplývá z aktuální zprávy Evropské komise k realizaci nitrátové směrnice. Podle zprávy klesla aplikace minerálních dusíkatých hnojiv v letech 2008 až 2010 oproti období 2006 až 2007 v průměru o 6 % a poté stagnovala.

Úroda brambor v ČR klesla letos na historické minimum 637.000 t

Česku se letos urodilo zhruba o pětinu méně brambor než před rokem. Podle odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) zěmědělci a zahrádkáři celkově sklidili 637.484 tun brambor, nejméně od dvacátých let minulého století, odkdy se údaj sleduje. Farmářské ceny brambor se ustálily na šesti až sedmi korunách za kilogram.

Husí maso Čechům chutná, je ho ale málo

Dozlatova vypečená husa s knedlíkem a dvěma druhy zelí, husí paštika a mladé víno. To je menu Svatomartinských hodů, které dnes začínají po celé republice. Přestože se tuzemské chovy hus oproti loňsku rozšířily?o třetinu, poptávku nabídka stále nedokáže uspokojit. Nejtěžší je sehnat husu z domácího chovu.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info