Souhrn událostí uplynulého dne – 21. 11. 2013

EP schválil reformu společné zemědělské politiky

Evropský parlament ve středu schválil nová pravidla společné zemědělské politiky, která budou v Evropské unii platit až do roku 2020. Přinášejí mimo jiné nižší dotace pro velké farmy a konec cukerných kvót od roku 2017. Čeští europoslanci se shodují, že reformovaná společná zemědělská politika ochrání zájmy českých zemědělců.

Na ochranu krajiny i nakládání s odpady stát posílá stále méně peněz

Částka, kterou stát každý rok posílá na ochranu krajiny a druhové rozmanitosti či například na nakládání s odpady, od roku 2010 konstantně klesá o desítky milionů. Více naopak stát investoval do zpracovávání odpadních vod. Vyplývá to z ročenky Českého statistického úřadu pro letošní rok.

Ořechy prý pomáhají k dlouhověkosti

Pravidelné pojídání ořechů snižuje pravděpodobnost úmrtí nejen na rakovinu či onemocnění srdce, ale i z jiných přirozených příčin. Vyplývá to podle agentury AP ze zřejmě dosud nejrozsáhlejší vědecké studie na dané téma. Harvardští výzkumníci po tři desetiletí sledovali na 119.000 mužů a žen, aby zjistili, že u každodenního konzumenta ořechů je pravděpodobnost úmrtí během zkoumaného období o 20 procent nižší, než u zatvrzelého odpůrce pojídání ořechů.

Beaujolais láká Čechy stále méně, vytlačuje jej Svatomartinské

Mladé francouzské víno beaujolais Čechy v posledních letech láká stále méně. Prodej mladého vína z oblasti u Lyonu mnohonásobně převyšují prodeje domácího Svatomartinského. Podle francouzských zdrojů se loni do Česka dovezlo 70.000 láhví nového beaujolais, což je proti roku 2011 poloviční množství.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info