Souhrn událostí uplynulých dní – 22. - 24. 11. 2013

Polotovary, mražené pizzy. Podívejte se, jak Češi nakupují

Tuzemské domácnosti utratí jen za mražené zboží více než osm miliard korun. Třeba mraženou pizzu si koupí aspoň jednou za rok skoro polovina Čechů. Ukázal to průzkum společnosti GfK. Ani mráz ale nedokáže jídlo uchovat čerstvé příliš dlouho. Státní zemědělská a potravinářská inspekce proto doporučuje, aby si lidé v obchodě zboží pečlivě prohlédli a doma ho měli v mrazáku maximálně tři měsíce.

Pivovary podváděly v boji o unijní značku, inspektoři našli více chyb

Se stoupajícím zájmem tuzemských pivovarů o používání chráněného zeměpisného označení EU České pivo letos stoupl i počet pochybení, kterých se výrobci dopustili. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) letos uskutečnila 31 kontrol, z toho 29 u držitelů práva na označení.

Po dotacích na domácí kotle a průmyslové podniky je na řadě doprava

Do závěrečného finiše se blíží několikaleté vyjednávání Ministerstva životního prostředí s Bruselem o rozšíření stávajícího Operačního programu Životní prostředí o financování veřejné alternativní dopravy. Jedna miliarda korun, která v případě, kdy Brusel dá této výzvě zelenou, by mohla být alokována na pořízení prostředků veřejné dopravy na alternativní pohon v Moravskoslezském kraji.

Přednímu pěstiteli jablek v ČR ZD Dolany klesla sklizeň o třetinu

Jeden z největších pěstitelů jablek v zemi, Zemědělské družstvo Dolany na Náchodsku, letos sklidil o třetinu méně jablek než obvykle. Z dříve průměrných zhruba 7000 tun mu sklizeň klesla na 4700 tun. U hrušek se úroda proti očekávání propadla také o třetinu, na asi 700 tun. Kvůli nižší sklizni bude ovocnářství družstva ve ztrátě.

V Kosteleckých uzeninách se objevil černý kašel, výrobu neohrozil

V Kosteleckých uzeninách onemocněli černým kašlem tři lidé pracující v kancelářích. Krajská hygienická stanice eviduje dále i dva zatím nepotvrzené případy této nemoci u dělníků z expedice. Jak uvedl dnešní Jihlavský deník, zákazníci se ale výrobků z tohoto masokombinátu nemusejí bát, protože se přes ně nemoc nepřenáší.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info